BibTex RIS Cite

Some Patients Experience Both Chronic Lymphocytic Leukemia And A Non-Hematologic Malignancy

Year 2014, Volume: 36 Issue: 3, - , 11.09.2015

Abstract

ÖZET: Kanser hastaları, ortak risk faktörleri ya da önceki malignite tedavisinin karsinojenik etkisiyle diğer maligniteler için artmış risk taşırlar. Çoğu malignite için sağkalım oranları arttığından birden fazla malignitesi olan hasta sayısı da artmaktadır. Kronik lenfositik lösemi (KLL) de solid tümör ve diğer lenfoid malignitelerin riskinde artışla birliktelik gösterir fakat bu ilişkinin mekanizması net değildir. Bu yazıda KLL ve hematolojik olmayan maligniteli hastalarımızı geriye dönük olarak değerlendirdik. Hem KLL hem de hematolojik olmayan maligniteli 11 hastamız mevcuttu. Hastaların sadece klinik ve laboratuvar özelliklerini değil sitogenetik sonuçlarını da sunduk. Amacımız bu hastalardaki nedensel faktörlerin rolüne ve tedavi seçeneklerine katkı sağlamaktır.
ANAHTAR KELİMELER: Kronik lenfositik lösemi, hematolojik olmayan malignite, risk faktörleri, sitogenetik

SUMMARY: Cancer patients are often at increased risk for other malignancies due to shared risk factors or carcinogenecity of the treatment for prior malignancy. As survival rates for most malignancies are increasing, the number of patients with more than one malignancy is also increasing. In this report we evaluated our patients having both chronic lymphoytic leukemia (CLL) and a non-hematologic malignancy retrospectively. We had 11 patients having both CLL and a non-hematologic malignancy. We aimed to add new insights into the role of casual factors and treatment options by reporting our patients with CLL and a non-hematologic malignancy.
KEYWORDS: Chronic lymphocytic leukemia, cytogenetics, non-hematologic malignancy, risk factors

Year 2014, Volume: 36 Issue: 3, - , 11.09.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ORİJİNAL MAKALE
Authors

Eren Gunduz

Neslihan Andıc This is me

Beyhan Aras This is me

Olga Akay This is me

Publication Date September 11, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 36 Issue: 3

Cite

Vancouver Gunduz E, Andıc N, Aras B, Akay O. Some Patients Experience Both Chronic Lymphocytic Leukemia And A Non-Hematologic Malignancy. Osmangazi Tıp Dergisi. 2015;36(3).


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978