Bu
çalışmanın amacı, genç erişkinlerde, yeme bağımlılığı ile dürtüsellik
arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu
çalışmanın örneklemini, İstanbul ilindeki vakıf üniversitelerinde 2018 yılı
itibariyle eğitime devam eden 300 üniversite öğrencisi oluşturdu. Her bir
katılımcı, sosyodemografik veri formu ile beraber, Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği
(YYBÖ) ile 30 maddelik Barrat Dürtüsellik Ölçeği’ni (BIS-11) doldurdu.
Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı.
Katılımcıların %21,7’sinde (n=65) yeme bağımlılığı saptandı. Yeme bağımlısı
olan bireylerin BIS-11 motor dürtüsellik alt ölçek skoru ile BIS-11 toplam
skorları, yeme bağımlısı olmayan bireylere göre yüksek saptandı (sırasıyla, p=0,007
ve p=0,029). Regresyon analizi sonucuna göre, BIS-11 toplam skoru yeme
bağımlılığı için bir yordayıcı olarak saptandı (or=1,04, p=0,030).Yeme
bağımlısı bireylerde dürtüsellik bir risk faktörü olarak değerlendirilebilir.
The aim of this study was to investigate the
relationship between food addiction and impulsivity in individuals young
adults. 300 university students who continuing to their education on 2018 were
included in this cross-sectional and descriptive study. Each participants
fulfilled Yale Food Addiction Scale (YFAS), 30-item Barrat Impulsivity Scale
(BIS-11) and a sociodemographic form. The SPSS 22.0 package program was used to
statistical analyses of the datas. The prevalance of food addiction was found
%21,7 (n=65) in participants. BIS-11 motor impulsivity subscale and BIS-11
total scores were higher in participants with food addiction than those without
food addiction (p=0,007 and p=0,029, respectively). According to the result of
regression analysis, BIS-11 total score was found as a predictor for food
addiction (or=1,04, p=0,030). Impulsivity may be considered as a risk factor
for individuals with food addiction.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2018 |
Submission Date | April 18, 2018 |
Acceptance Date | June 22, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 3 Issue: 4 |