Dergi başvuruları artık Yayımcı tarafından yapılacaktır.
Mevcut uygulamada dergi sayfalarında sadece Yayımcı bilgisine yer verilmekteydi. Yapılan yeni düzenleme ile her yayımcı için bir sayfa oluşturulacak ve Yayın Koordinatörlüğü ile yetkilendirilmiş bir DergiPark kullanıcısı bu sayfayı yönetecektir.
Yayımcı Sayfasına Neden İhtiyaç Duyuldu?
1. Uluslararası otorite dizinler ve açık erişim platformlarda başvuru koşulları arasına Yayımcı Sayfası bilgisi eklenerek burada Yayımcı adının açıkça tanımlanması, doğrulanabilir, fiziksel bir adres (Posta kutusu değil) sunulması talep edilmektedir.
2. COPE ile DOAJ (Directory of Open Access Journals), OASPA (Open Access Scholarly Publishing Association), WAME (World Association of Medical Editors) arasında işbirliği yapılarak “Bilimsel Yayımcılıkta Şeffaflık İlkeleri ve Örnek Uygulamalar” başlığı altında tavsiyelerde bulunmaktadır. DergiPark, COPE ilkelerini benimsemektedir ve bu ilkeler arasında “Bir derginin sahipliği ve yönetimine ilişkin bilgiler derginin web sitesinde açıkça belirtilmelidir” ve “Eğer bir dergi bir dernek, kurum ya da sponsorla bağlantılı ise, mümkün olan yerlerde bu kurumların web sitelerine bağlantılar verilmelidir.” şeklinde yayımcıya ait bir web sayfası gereği belirtilmektedir.
Yapılan bu geliştirme ile başta dergi başvurusu olmak üzere bazı işlemlerin yürütülmesinde değişikliğe gidilmiştir. Bilindiği gibi DergiPark, dergileri barındırmanın yanı sıra makale süreç yönetimi hizmeti de sunmaktadır. Makalelerin değerlendirilmesi ve sayıların yayımlanması için belirlenmiş rollere (editör, hakem, yazar gibi) yetki tanımlanması yapılarak süreç yürütülmektedir. Aynı yaklaşımla Yayımcı Sayfası için ilgili yayımcı tarafından belirlenecek bir sorumlunun “Yayın Koordinatörü” rolü ile yetkilendirmesi yapılacaktır.
Yayın Koordinatörü Yetki ve Sorumlulukları
Yayımcı sayfası içeriklerini doldurmak ve güncel tutmak,
Dergileri ile ilgili:
Başvuru, Dergi adı/ISSN değişikliği yapmak,
Ücret politikasını belirlemek,
Yayım hayatına son verildiğinin bilgisini vermek,
Baş Editör yetkilendirmesi yapmak,
Katılım sözleşmesini imzalamak,
DergiPark kullanıcıları ve çalışanları ile iletişimde olmaktır.
Tüm bu değişiklikler devreye alınıp yetkilendirmeler yapıldıktan sonra dergi başvurusu yeniden aktif hale getirilecektir.