Year 1999, Volume 5 , Issue 3, Pages 1109 - 1114 1999-03-01

DETERMINATION OF QUALITY PROPERTIES OF DIET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOGHURT AND DIET YOGHURT
DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ

Oğuz GÜRSOY [1] , Semra KAYAARDI [2]


Diet yoghurt and diet Asidophilus bifidus yoghurt were produced from cow milk and fat ratio was decreased below 1 %. In production of diet Asidophilus bifidus yoghurt, freeze dried DVS culture which contains normal yoghurt bacteria (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) and therapeutic lactic acid bacteria (Lactobacillus acidophilus and Bifidobacteria) was used. In production of diet yoghurt, normal yoghurt bacteria were used. Chemical, microbiological and sensory properties of these products were determined and compared. Generally, except the consistency sensed in mouth, chemical, microbiological and sensory properties were approximately same. Finally, these products were healthier than other yoghurt products, because of the amount of low fat and containing therapeutic bacteria.
Bu araştırmada, yağ oranı % 1'in altına düşürülmüş sütten; normal yoğurt bakterileri (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) kullanılarak diyet yoğurt ve yoğurt bakterilerinin yanı sıra Lactobacillus acidophilus ve Bifidobakterileri içeren freeze dried DVS bakteri kültürü kullanılarak diyet Asidofilus bifudus yoğurdu üretilmiş, bu ürünlerin kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Genel olarak diyet yoğurt ile diyet Asidofilus bifidus yoğurdunun ağızda hissedilen kıvam dışındaki duyusal özellikleriyle, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden birbirine benzer ürünler oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu ürünlerin, normal yoğurt ve yoğurt benzeri ürünlere göre yağ oranlarının düşük olması yanında diyet Asidofilus bifidus yoğurdunda kullanılan kültürün dietetik ve terapötik etkisinden dolayı daha sağlıklı olabilecekleri kanısına varılmıştır.
Primary Language tr
Journal Section Research Article
Authors

Author: Oğuz GÜRSOY

Author: Semra KAYAARDI

Dates

Publication Date : March 1, 1999

Bibtex @ { pajes218911, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {}, publisher = {Pamukkale University}, year = {1999}, volume = {5}, pages = {1109 - 1114}, doi = {}, title = {DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ}, key = {cite}, author = {Gürsoy, Oğuz and Kayaardı, Semra} }
APA Gürsoy, O , Kayaardı, S . (1999). DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 5 (3) , 1109-1114 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/pajes/issue/20543/218911
MLA Gürsoy, O , Kayaardı, S . "DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ" . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 (1999 ): 1109-1114 <https://dergipark.org.tr/en/pub/pajes/issue/20543/218911>
Chicago Gürsoy, O , Kayaardı, S . "DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 (1999 ): 1109-1114
RIS TY - JOUR T1 - DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ AU - Oğuz Gürsoy , Semra Kayaardı Y1 - 1999 PY - 1999 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1109 EP - 1114 VL - 5 IS - 3 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ %A Oğuz Gürsoy , Semra Kayaardı %T DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ %D 1999 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 5 %N 3 %R %U
ISNAD Gürsoy, Oğuz , Kayaardı, Semra . "DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 / 3 (March 1999): 1109-1114 .
AMA Gürsoy O , Kayaardı S . DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1999; 5(3): 1109-1114.
Vancouver Gürsoy O , Kayaardı S . DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1999; 5(3): 1109-1114.