Bu çalışmada, kahvaltılarda sıkça tüketilen İzmir gevreği, farklı oranlarda süt ürünleri (İzmir tulumu, süt tozu ve peynir altı suyu tozu) kullanılarak proteince zenginleştirilmiş ve 5 mm kalınlığa sahip disk şeklinde dilimlenen gevreklere 140, 150 ve 160°C’de konveksiyonlu fırında kurutma işlemi uygulanmıştır. Çerezlerin kuruma davranışları literatürde sıkça kullanılan 6 farklı ince tabaka kuruma modeli ile incelenmiştir. Denenen modeller arasında Page modelinde en yüksek düzeltilmiş belirleme katsayısı ile en düşük indirgenmiş ki-kare ve en düşük kök ortalama kare hatası değerleri elde edilmiştir. Çerezlerin etkin difüzyon katsayıları hesaplanmış olup, Arrhenius eşitliği ile aktivasyon enerjileri belirlenmiştir.
In this study, Izmir gevrek -highly consumed at the breakfasts- was enriched with dairy proteins by using dairy products (Izmir tulum cheese, milk powder and whey powder)at different levels and 5 mm thick disc-shaped sliced gevrek was dried at three different temperatures (140, 150 and 160°C) in a convection oven. The drying characteristics of snacks were examined with six different thin-layer drying models that are commonly used in literature. The Page model gave a better fit to experimental drying data and had the highest adjusted R-square with the lowest reduced chi-square and root mean square error values as compared to other models. The effective diffusion coefficient was calculated and the activation energy was derived from Arrhenius equation.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | January 4, 2016 |
Published in Issue | Year 2015, Volume 21, Issue 9 |
Bibtex | @ { pajes219158, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {}, publisher = {Pamukkale University}, year = {2016}, volume = {21}, pages = {421 - 427}, doi = {}, title = {The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein}, key = {cite}, author = {Turkut, Gülsüm Merve and Çakmak, Hülya and Tavman, Şebnem} } |
APA | Turkut, G. M. , Çakmak, H. & Tavman, Ş. (2016). The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , Volume: 21 - Issue: 9 , 421-427 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/pajes/issue/20564/219158 |
MLA | Turkut, G. M. , Çakmak, H. , Tavman, Ş. "The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein" . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 (2016 ): 421-427 <https://dergipark.org.tr/en/pub/pajes/issue/20564/219158> |
Chicago | Turkut, G. M. , Çakmak, H. , Tavman, Ş. "The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 (2016 ): 421-427 |
RIS | TY - JOUR T1 - The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein AU - Gülsüm Merve Turkut , Hülya Çakmak , Şebnem Tavman Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 421 EP - 427 VL - 21 IS - 9 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Pamukkale University Journal of Engineering Sciences The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein %A Gülsüm Merve Turkut , Hülya Çakmak , Şebnem Tavman %T The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein %D 2016 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 21 %N 9 %R %U |
ISNAD | Turkut, Gülsüm Merve , Çakmak, Hülya , Tavman, Şebnem . "The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 / 9 (January 2016): 421-427 . |
AMA | Turkut G. M. , Çakmak H. , Tavman Ş. The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016; 21(9): 421-427. |
Vancouver | Turkut G. M. , Çakmak H. , Tavman Ş. The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016; 21(9): 421-427. |
IEEE | G. M. Turkut , H. Çakmak and Ş. Tavman , "The Determination of Drying Behavior of Enriched Izmir Gevrek with Protein", Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 21, no. 9, pp. 421-427, Jan. 2016 |