BibTex RIS Cite

Kent Kimliğinin Oluşturulmasında Kültürel Unsurların Önemi: Balıkesir Üzerine Bir İnceleme

Year 2016, Volume: 12 Special Issue: 1, 0 - 0, 20.12.2016

Abstract

Küreselleşme, sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, mekânsal ve toplumsal bir alan olarak kentin değişimini kaçınılmaz kılmıştır. Bu değişimin yarattığı atmosferle kent kimliği ve kent kültürü kavramları önem kazanmıştır. Kentlilerin geçmişten günümüze taşıdığı değerler bütünü olan kent kültürü, tarihin ve doğanın kente bıraktığı birikimdir. Kentler, barındırdıkları değerler yoluyla kent kimliğinin çerçevesini oluştururlar. Kent kimliği ise, kentin sürekliliğini sağlayan ayırt edici özelliklerdir.

Kent kültürünün ve kimliğinin canlandırılmasında ve korunmasında yerel yönetimlerin etkisi büyüktür. Bu çerçevede Balıkesir Belediyesi’nin 2012’de Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşması, yerel yönetimlerin baş aktörü olarak belediyenin sosyal ve kültürel alanlarda daha aktif rol almasını, kent kültürü ve kimliği üzerine özgün politikalar üretmesini gerekli kılmıştır.

Çalışmanın amacı, tarihi ve doğal güzellikleriyle zengin Balıkesir’de kent kültürü ve kimliğinin canlandırılması adına belediyecilik kapsamında gerçekleştirilen katkıları tespit etmek ve bunun geliştirilmesi için yapılması gereken faaliyetleri vurgulamaktır.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür turizmi çalışmaları, tarihi yapıların korunması üzerine gerçekleştirdiği projeler, doğal güzelliklerin keşfi için aldığı önlemler, kent kültürü ve kimliğinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Ancak yapılan çalışmaların, kültürel değerlerle doğal değerlerin birleştiği Balıkesir’deki sahip olunan potansiyelin gün yüzüne çıkarılmasında eksik kaldığı görülmektedir. Şehrin sahip olduğu kültürel önem göz önüne alındığında bu çalışmalara ek olarak belediyenin diğer yerel aktörlerle işbirliğiyle yeni ve kapsamlı çalışma alanları oluşturması önerilmektedir.

Year 2016, Volume: 12 Special Issue: 1, 0 - 0, 20.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Tahsin Güler

Sinem Şahnagil

Hazan Güler This is me

Publication Date December 20, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 12 Special Issue: 1

Cite

APA Güler, T., Şahnagil, S., & Güler, H. (2016). Kent Kimliğinin Oluşturulmasında Kültürel Unsurların Önemi: Balıkesir Üzerine Bir İnceleme. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi.