Amaç: Bütün dünyada sıklığı giderek artan obezite, vücutta aşırı veya anormal yağ birikmesi sürecidir. Oksidatif stres; serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki dengesizlik olup, bu durum obezitenin bir sonucu olabileceği gibi aynı zamanda obezitenin bir tetikleyicisi de olabilir. Obezite durumunda artan oksidatif stres, antioksidan kapasiteye sahip flavanoidler tarafından azaltılabilir. Bu araştırmanın amacı, olgun ve hipertrofik hale getirilmiş 3T3-L1 adipositlerde quercetinin oksidatif stres üzerine etkisinin belirlenmesidir.
Gereç ve yöntem: Önce farklılaştırılan ve daha sonra glikoz içeren medyum ve insülin ile muamele edilerek mature (10 gün) ve hipertrofik (18 gün) hale getirilen 3T3-L1 adipositleri 80 μM dozda quercetin (24saat, 48saat) ile inkübe edildi. Total antioksidan total oksidan kapasite (TAS/TOS) düzeyleri ELISA aracığılıyla ölçüldü. Oil Red O boyama ile hücrelerde oluşan trigliserit birikimi analiz edildi.
Bulgular: Sonuçlar quercetin molekülünün olgun adipositlerde oksidatif stres üzerine yalnızca TAS düzeyini arttırdığını gösterdi (TAS; M-C: 649,37±1,38; M-Q80: 655,87±1,68 p=0,0001), hipertrofik adipositlerde ise prooksidatif etki yaptığını gösterdi (OSI; H-C: 4,90±0,19; H-Q80: 6,20±0,039 p=0,0001).
Sonuç: Quercetin'in farklı yağ hücre türlerinde uygun doz ve sürede uygulanmasının çok sayıda yararlı etki üreten antioksidan etki mekanizması için belirleyici olduğuna inanılmaktadır.
Purpose: The process of excessive or abnormal accumulation of fat in the body is called obesity, and its prevalence is increasing globally. The imbalance between antioxidants and free radicals, or oxidative stress, can be caused by or result from obesity. Flavonoids with antioxidant potential may help lower the increased oxidative stress associated with obesity. This study aimed to determine how quercetin affected oxidative stress in hypertrophied and mature 3T3-L1 adipocytes.
Materials and methods: After differentiating, 3T3-L1 adipocytes were treated with insulin and a glucose-containing medium to become mature (10 days) and hypertrophic (18 days). The cells were subsequently incubated with 80 μM quercetin for 24 and 48 hours. ELISA was used to determine the levels of total antioxidant total oxidant capacity (TAS/TOS). Using Oil Red O staining, an accumulation of triglycerides in cells was examined.
Results: The results showed that quercetin molecule only increased TAS level on oxidative stress in mature adipocytes (TAS; M-C: 649.37±1.38; M-Q80: 655.87±1.68 p=0.0001), whereas it exerted a prooxidative effect in hypertrophic adipocytes (OSI; H-C: 4.90±0.19; H-Q80: 6.20±0.039 p=0.0001).
Conclusion: It is believed that the administration of quercetin at the appropriate dose and duration in different fat cell types is crucial for the antioxidant mechanism of action that produces numerous beneficial effects.
The authors thank Assist. Prof. Hande SENOL for her help in statistical analyses.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | July 1, 2024 |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | June 8, 2024 |
Acceptance Date | July 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 3 |