Purpose: This study aims to evaluate the nutrition literacy status of university students, the factors influencing it, and its relationship with healthy nutrition attitudes.
Materials and methods: This is a descriptive and cross-sectional study. A total of 317 students aged 18-24 studying at Pamukkale University were included in the study. A questionnaire was administered to the students, which included questions about sociodemographic characteristics, the Adolescent Nutrition Literacy Scale (ANLS), and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN) assessing nutrition attitudes.
Results: Of the 317 students who participated in the study, 48.9% (n=155) were female, and 17.4% (n=55) were studying in health-related departments. The mean nutrition literacy score of the students was 70.85±9.69. Nutrition literacy scores were found to be significantly higher in those studying in health-related departments compared to other departments, in those who received nutritional education compared to those who did not, and in those who exercised regularly compared to those who did not (p<0.05). Among the students, 56.8% had a high level, 10.1% had an ideal level, and 32.8% had a moderate level of healthy nutrition attitudes. A significant relationship was found between nutrition literacy and healthy nutrition attitudes (r=404; p<0.05).
Conclusion: The study found that the mean nutrition literacy score of the students was 70.85±9.69, and 56.8% of them had a high level of healthy nutrition attitudes. It was determined that nutrition literacy was higher among students who exercised regularly, received nutritional education/knowledge, and studied in health-related departments. Additionally, an increase in students' nutrition literacy positively influenced their healthy nutrition attitudes.
Amaç: Bu çalışmada; üniversite öğrencilerinin beslenme okuryazarlığı durumlarını, etkileyen faktörleri değerlendirmek ve sağlıklı beslenme tutumu ile ilişkisini belirlemektir.
Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmaya Pamukkale Üniversitesinde öğrenim gören 18-24 yaş arası 317 öğrenci dahil edildi. Öğrencilere sosyodemografik özellikler, adolesan beslenme okuryazarlığı ölçeği (ABOÖ) ve beslenme tutumunu değerlendiren sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ)’ni içeren anket uygulandı.
Bulgular: Çalışmaya katılan 317 öğrencinin %48,9’u (n=155) kadın, %17,4’ü (n=55) sağlık ile ilgili bölümlerde öğrenim görmekteydi. Öğrencilerin beslenme okuryazarlığı puan ortalaması 70,85±9,69 idi. Beslenme okuryazarlığı puanının, sağlıkla ilgili bölümlerde okuyanların diğer bölümlere göre, beslenme hakkında eğitim alanların almayanlara göre, düzenli egzersiz yapanların yapmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Öğrencilerin %56,8'in yüksek düzeyde, %10,1’i ideal düzeyde ve %32,8’i orta düzeyde sağlıklı beslenme tutumuna sahipti. Beslenme okuryazarlığı ile sağlıklı beslenme tutumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (r=404; p<0,05).
Sonuç: Çalışmada öğrencilerin beslenme okuryazarlığı puanının ortalaması 70,85±9,69 olduğu ve beslenme tutumunun %56,8'inde yüksek düzeyde olduğu saptandı. Beslenme okuryazarlığının düzenli egzersiz yapan öğrencilerde, beslenme eğitimi/bilgisi alanlarda ve sağlık alanı bölümlerinde okuyanlarda daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca öğrencilerin beslenme okuryazarlığının artması sağlıklı beslenme tutumunu olumlu yönde etkilemekteydi.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 9, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | August 14, 2024 |
Acceptance Date | December 9, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 18 Issue: 1 |