Esnaf ve sanatkârlar ülkemizin geneline yayılmış önemli bir istihdam ve ekonomik gelişim kaynağı durumundadırlar. Esnaf ve sanatkârlar içerisinde ilk işletme sahipliği olanların yanı sıra işletmesini kapatıp yeni işletme kuranlar olduğu da görülmektedir. İlk işletmesine sahip olanlar işletmeyi kendileri ilk defa kuranlar olabildiği gibi devralma yoluyla ilk iş tecrübesine sahip olabilmekte ve bunlar deneyimsiz (novice) girişimci olarak ifade edilmektedir. Daha önce iş tecrübesi bulunan ve bir işletme sahipliği olanlar ise deneyimli girişimci olarak tanımlanmaktadır. Deneyimsiz ve seri girişimcilik son zamanlarda uluslararası literatürde üzerinde birçok araştırma yapılan konulardan birisi iken ülkemizde çok az incelendiği görülmektedir. Araştırma ülkemiz için özgün bir çalışma durumundadır.
Araştırmada Kahramanmaraş’ta yerleşik bulunan 555 esnaf ve sanatkâr işletme kurucusu ile çalışma yürütülmüştür. Elde edilen araştırma verileri ile ilk olarak esnaf ve sanatkârlar içerisindeki deneyimsiz ve seri girişimcilerin oranı belirlenmiştir. Sonrasında deneyimsiz ve seri girişimciler olarak tanımlanmış iki grup arasında şu konularda anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır: İşletmelerinin faaliyet yılı, işletme kuruluş fikrinin oluşumu, iş büyütme düşünceleri, günlük ortalama çalışma süreleri, mesleklerini isteyerek seçmeleri, mesleklerini başkalarına tavsiye etmeleri, işlerini sevmeleri ve işletmelerindeki çalışan sayısı. Verilerin analizinde öncelikle demografik değişkenler ortaya konulmuş daha sonra T testi ile oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre esnaf ve sanatkârlar için deneyimsiz ve seri girişimcilerde işletme faaliyet yılı ile günlük ortalama çalışma süresinde anlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür. İşletme kuruluş fikrinin oluşumu, iş büyütme düşüncesi, mesleklerini isteyerek seçmeleri, mesleklerini başkalarına tavsiye etmeleri, işlerini severek yapmaları, işletmelerinde çalışan sayısında anlamlı farklılık oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
-
-
-
Craftsman and artisans are an important source of employment and economic development spread throughout our country. It is seen that among the craftsman and artisans, there are those who have the first business ownership, as well as those who close their businesses and establish new businesses. Those who own their first business can be the first to establish the business themselves, or they can have their first business experience through takeover, and these are expressed as novice entrepreneurs. Those who have previous business experience and own a business are defined as experienced entrepreneurs. Novice and serial entrepreneurship is one of the subjects on which many studies have been carried out in the international literature recently, but it is seen that there are not enough studies in our country. For this reason, the research is accepted as a research with original value for our country.
In the research, a study was conducted with 555 craftsman and artisans’ business founders located in the city of Kahramanmaraş. With the collected research data, first, the ratio of novices and serial entrepreneurs among craftsman and artisans, located in Kahramanmaraş, was determined. Afterwards, it was investigated whether there was a significant difference between the two groups defined as novice and serial entrepreneurs regarding the following subjects: the business activity year, formation of business establishment idea, business growth ideas, the daily average working time, voluntarily choosing their profession, recommending their profession to others, loving their job, the number of employees. Demographic variables were revealed and research hypotheses were tested with the T test. According to the findings, for tradesmen and craftsmen, it has been observed that there is a significant difference in the average working time with the business activity year in novice and serial entrepreneurs. However, it has been concluded that there is no significant difference in the formation of business establishment idea, business growth ideas, choosing their profession voluntarily, recommending their profession to others, loving their job and the number of employees.
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Finance |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | - |
Early Pub Date | July 18, 2022 |
Publication Date | June 29, 2022 |
Acceptance Date | March 24, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 51 |