Bu çalışmada, AISI 1040 çeliğinin kaplamasız sementit karbür kesici takım ile işlenmesi sırasında oluşan takım-talaş ara yüzey sıcaklığı ölçülmüştür. İşleme deneyleri kuru kesme şartlarında bir CNC torna tezgahında yapılmıştır. Deneylerde beş farklı kesme hızı (75-125-175-225-275 m/dak), üç farklı ilerleme (0,1-0,2-0,3 mm/dev) ve iki farklı kesme derinliği (1-2 mm) kullanılmıştır. Kesme işlemi esnasında takım–talaş ara yüzeyine kızılötesi (infrared) pirometre ile ışık demeti düşürülerek bu yüzeye mümkün olan en yakın noktadaki sıcaklık değerleri fiber optik kablo ve diğer devre elemanları kullanılarak bilgisayara kaydedilmiştir. Deneysel sonuçlara göre, kesme derinliğinin ve ilerlemenin artması ile kesme bölgesinde oluşan sıcaklığın arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, kesme hızının artmasıyla takım-talaş ara yüzey sıcaklığın arttığı ancak, kesme hızının 125 m/dak’dan sonraki değerleri için sıcaklıktaki artış eğiliminin azaldığı belirlenmiştir.
In this study, tool-chip interface temperature occurred during machining of AISI 1040 steel with uncoated cementedcarbide inserts were measured. Machining experiments were performed on a CNC lathe under dry conditions. In the experiments,five different cutting speeds (75-125-175-225-275 m/min), three different feed rate (0,1-0,2-0,3 mm/rev) and two different depthof cut (1-2 mm) were used. During cutting process, temperature values measured at the closest point to tool-chip interface wererecorded to a personal computer using a pyrometer, fiber optic cables and other circuit elements. According to experimentalresults, it was determined that temperature generated on cutting zone increased with increases in depth of cut and feed rate.Additionally, tool-chip interface temperature increased with increasing cutting speed, but the tendency of increase in thetemperature slightly decreased after cutting speed of 125 m/min
Other ID | JA37UM24BS |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2011 |
Submission Date | December 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 14 Issue: 4 - Volume: 14 Issue: 4 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.