Today, when we look at the manufacturing sector, two main manufacturing method has come to the fore: manufacturing methods and chipless manufacturing methods. These traditional manufacturing methods are turning, milling, drilling and chipless manufacturing methods are casting, forging, cold / hot rolling, extrusion, sheet metal processing. In addition to this method, electrical discharge machining, wire electrical discharge machining, chemical treatment, ultrasonic treatment and laser cutting are used as advanced manufacturing techniques. Rapid prototyping is one of the manufacturing method which can respond immediately to the needs of the designers in the product development process. In this study, one of the rapid prototyping method, rapid freezing prototyping will be described, discussed ways which shorten the construction period and the factors that influence treatment processes will be analyzed. Advantages and disadvantages over other rapid prototyping methods will be exposed
Günümüzde imalat sektörüne bakıldığında talaşlı ve talaşsız üretim olmak üzere iki ana imalat yöntemi ön plana çıkmaktadır. Bunlar, tornalama, frezeleme, delme gibi talaşlı imalat yöntemleri ve döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon, sac metal işleme gibi talaşsız imalat yöntemleridir. Bu yöntemlere ilave olarak, elektro erozyon yöntemi, tel erozyon yöntemi, kimyasal işleme, ultrasonik işleme ve lazer kesim gibi ileri imalat yöntemleri de kullanılmaktadır. Ürün geliştirme sürecinde tasarımcıların ihtiyaçlarına anında cevap verebilecek imalat yöntemlerinden birisi de hızlı protipleme yöntemidir. Bu çalışmada, hızlı prototipleme yöntemlerinden biri olan hızlı donma (buzlandırma) prototipleme yöntemi ile parça üretimi tanıtılacak, inşa süresini kısaltma yolları tartışılacak ve işlem basamaklarına etki eden faktörler analiz edilerek, diğer hızlı prototipleme yöntemlerine göre avantaj ve dezavantajları ortaya konacaktır.
Other ID | JA85KN67MA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 18 Issue: 2 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.