Bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu, İklimlendirme–Soğutma atölyesinde tasarım ve imalatı yapılan güneş enerjili biber kurutucusu ile Aflatoksin’siz TSE 2419 ve ASTA Standartlarına uygun olarak kırmızı biberi kurutmak, kurutma süresini azaltmak ve sürekliliğini sağlamak için otomasyona yönelik kontrol sistemi geliştirilip uygulanmıştır. Farklı geometrilerdeki numunelerin kurutma süreleri, işleme kolaylıkları ve diğer özellikleri (renk, kül miktarı, nem miktarı) karşılaştırılarak en uygun biber kurutma geometri yapısı tesbit edilmiştir. Yine bu çalışmada; PC ve PLC kontrollü sürekli kurutucuda ısı geri kazanımı için ilk kez ergime sıcaklıkları 58 oC ve 48 oC olan sodyum sülfat dekahidrat (Na2SO4.10H2O) diğer bir adı ile glauber tuzu kullanılmıştır.
In this study, a control system aiming at automation the solar drier which has been designed and manufactured in Air Conditioning and Refrigeration Workshop of Kahramanmaraş Vocational School of Higher Education at Kahramanmaraş Sütçü İmam University to dry red pepper without Aflatoksin appropriate to TSE and ASTA Standards, to reduce the drying duration and to gain a continuity on drying, was developed and applied. During drying experiments various geometrical forms of pepper specimens were used. The most optimum geometrical structure of pepper drying was determined by comparison drying durations, processing facilities (colour, amount of ashes, moisture content ) and other specifications of various formed specimens. Again, in this study, on continuous drier with PC and PLC control, for heat recovery for the first time, sodium sulfat dekahydrat (Na2SO4.10H2O) at 58 oC and 48 oC melting points which is known as glauber salt, were used
Other ID | JA38RG76SF |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2003 |
Submission Date | March 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 6 Issue: 1 - Volume: 6 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.