Schiff bazı bileşikleri kararlı, kolay sentezlenebilen
bileşiklerdir. Bunun yanısıra, kimyanın pek çok alanında, endüstride, tıp ve
eczacılıkta geniş kulanım alanlarına sahip
olmaları bu bileşiklere olan ilgiyi artırmış, onları farklı alanlarda yaygın
olarak kullanılabilir hale getirmiştir. Çalışma kapsamında suda çözünebilecek
hale getirilmesi mümkün olan üç yeni Schiff bazı bileşiği sentezlenmiştir. Azot
içeren aromatik aldehitlerin etilendiamin ile etanol içerisinde
etkileştirilmesiyle elde edilen Schiff bazı bileşiği; 1,2-bis[1-metilindol-3-karboksilidenamino]etan
(1a), 1,2-bis[p-dietilaminobenzilidenamino]etan
(1b) ve 1,2-bis[p-di(oksobütil)aminobenzilidenamino]etan
(1c)’nin yapıları 1H, 13C
NMR spektroskopisi, FT-IR ve elementel analiz teknikleri kullanılarak
aydınlatılmıştır. Yapıları aydınlatılan bileşiklerin FT-IR ve NMR analiz
sonuçları incelendiğinde imin oluşumunu kanıtlayan karakteristik piklerin
varlığı gözlenmiş ve bileşiklerin sentezi başarıyla gerçekleşmiştir.
Schiff base compounds are stable, readily
synthesizable compounds. Besides, in many fields of chemistry having a wide use
field in, industry, medicine and pharmacy has increased the interest in these
compounds and made them widely available in different fields. Within the scope
of the study, three new Schiff base compounds have been synthesized which can
be dissolved in water. Schiff base compound by reacting nitrogen-containing
aromatic aldehydes with ethylene diamine in ethanol; 1,2-bis[1-methylindole-3-carboxylidenamino]ethane
(1a), 1,2-bis[p-diethylaminobenzylideneamino]ethane (1b), 1,2-bis[p-di(oxobutyl)aminobenzilidenamino]ethane (1c) synthesized and characterized by 1H,
13C NMR spectroscopy, FT-IR and elementel analysis techniques. When
FT-IR and NMR analysis results of the synthesized compounds were examined, the
presence of characteristic peaks proving the formation of imine was observed
and the synthesis of the compounds was successful.
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 31, 2018 |
Submission Date | January 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.