Bu çalışmada, Starking Delicious
elma çeşidinin dilimlenerek ve rendelenerek ısı pompalı bir kurutucuda
kurutulması deneysel olarak incelenmiştir. Kurutulan
rendelenmiş elma toz haline getirilmiştir. Kurutma proseslerinin sonunda elma
cipsi ve toz elma elde edilmiştir. Ülkemizde uzun yıllardan beri üretimi
yapılan elmanın önemli yetiştiricilik alanları Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı
bölgeleri ile İç Anadoludur. Tarımsal ürünlerin değerlendirilmesinde kullanılan
bir yöntem olan kurutma 5 mm kalınlığında dilimlenmiş ve rendelenerek eşit bir
kalınlıkta tepsiye serilmiş elmalara uygulanmıştır. Elmalara herhangi bir ön
işlem yapılmamıştır. Deneyler 40oC kurutma havası sıcaklığında ve 1
m/s hava hızında yapılmıştır. Deneyler sonucunda tüm sistem performans
katsayısı (COPws) değerleri ortalama olarak elma dilimleri için 2,82
rendelenmiş elma için ise 3,02 olarak hesaplanmıştır. Elma dilimleri 9 saatte
5,06 gsu/gkatı madde nem miktarından, rendelenmiş elmalar ise 4 saatte 5,06 gsu/gkatı
madde nem miktarından 0.17 gsu/gkatı madde nem miktarınakadar kurutulmuştur.
In this study, drying of the Starking Delicious apple
variety by slicing and grated in a heat pump dryer was experimentally
investigated. The dried grated apple was powdered. At the end of the drying
process, apple cips and powder apples were obtained. The most important
cultivation areas of apple, which has been produced in our country for many
years, are North Anatolia, Black Sea coastal regions and Central Anatolia.
Drying, which is a method used in the evaluation of agricultural products, was sliced
to a thickness of 5 mm and grated and applied with a uniform layer of padded
apples. No pretreatment had been done with the handmade. Experiments were
carried out at a drying air temperature of 40°C and air velocity of 1 m/s. As a
result of the experiments, all system performance coefficients (COPws) were
calculated as 2.82 for apple slices and 3.02 for grated apple. The apple slices
were dried from a moisture content of 5.06 g water / g solid matter at 9 hours,
and the grated apples were dried at 4 hours from 5.06 g water / g solid
matter to a moisture content of 0.17 g water
/ g solid matter.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Submission Date | July 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 4 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.