Research Article
BibTex RIS Cite

Yeni Islah Edilen Tekirdağ Sultanı Üzüm Çeşidinin Soğukta Depolamaya Uygunluğunun Belirlenmesi

Year 2022, Volume: 3 Issue: 2, 77 - 90, 30.12.2022
https://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629

Abstract

Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce melezleme ıslahı yöntemiyle yeni elde edilen Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin soğukta muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Ambalaj materyali olarak modifiye atmosfer poşeti ile polietilen poşet kullanılmıştır. Çalışma 2018 ve 2019 yıllarında 2 yıl olarak yapılmıştır. Salkımlar 5 kg olacak şekilde poşetlere yerleştirilmiş ve poşet içerisine 0,9 g/kg kükürt dioksit dozu olacak şekilde çift salınımlı SO2 pedleri konulmuştur. Kontrol çeşidi olarak Müşküle çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, normal atmosferli soğuk hava deposunda 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde 90 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza dönemi boyunca 15 günlük aralıklarla örneklerde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır.
Çalışmada, uygulamalar sonrasında meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titrasyon asitliği, olgunluk indisi, meyve sertliği, tane saptan kopma direnci, çürüme oranı, ağarma, duyusal analiz ve salkım iskeleti rengi değerleri belirlenmiştir.
Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin depolama boyunca 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde; her iki ambalaj materyali ile 60 güne kadar pazarlanabilir olarak muhafaza edilebileceği ve olgunluk indisinin 25 ve üzeri olması gerektiği tespit edilmiştir.

Supporting Institution

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

Project Number

TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07

References

  • Bu makale; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07” No’ lu projeden üretilmiştir.
Year 2022, Volume: 3 Issue: 2, 77 - 90, 30.12.2022
https://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629

Abstract

Project Number

TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07

References

  • Bu makale; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07” No’ lu projeden üretilmiştir.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Ali İzzet Torçuk 0000-0001-9310-8704

Dr. Gamze Uysal Seçkin 0000-0002-2117-075X

Serkan Candar 0000-0002-2608-8691

Erdinç Bal 0000-0001-9817-5842

Project Number TAGEM/BBAD/17/A08/P04/07
Publication Date December 30, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Torçuk, A. İ., Uysal Seçkin, D. G., Candar, S., Bal, E. (2022). Yeni Islah Edilen Tekirdağ Sultanı Üzüm Çeşidinin Soğukta Depolamaya Uygunluğunun Belirlenmesi. Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering, 3(2), 77-90. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629

Indexing

22936   22937   22938  22939     22941  23010   23011  23019  23025