Heat-treated fermented sausages have a high consumption rate among meat products. In this study, the effects of different casing diameters on the some quality characteristics of smoked heat-treated sucuk stored in cold under modified atmosphere conditions were investigated. For this purpose, smoked heat-treated sucuk were produced by filling fibrous casings with three different diameters (45 mm, 50 mm, and 60 mm). Following production, samples packaged in modified atmosphere conditions were examined for microbial, physical-chemical and sensory properties during cold storage (90 days at 4°C). According to the results, casing diameter did not affect the pH value of the product, while water activity, TBARS value, residual nitrite content, and L*, a*, and b* values were significantly affected by the casing diameter (P < 0.05). Additionally, sensory scores of colour, taste and overall acceptability as well as lactic acid bacteria and micrococci/staphylococci were also significantly affected by the casing diameter factor. (P < 0.05). The storage factor had a significant effect on pH, L* value, TBARS value, and residual nitrite content at a P < 0.05 level. Moreover, it was found that the storage factor significantly affected the odor and lactic acid bacteria count.
Istanbul Gedik University and Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.
GDK202410-05
This work was supported by Scientific Research Projects Coordination Unit of Istanbul Gedik University with project number “GDK202410-05”. The production of heat-treated sucuk and analyses were carried out in the R&D unit of Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Isıl işlem görmüş fermente sosisler et ürünleri arasında yüksek tüketim oranına sahiptir. Bu çalışmada, farklı kılıf çaplarının modifiye atmosfer koşullarında soğukta depolanan tütsülenmiş ısıl işlem görmüş sucuğun bazı kalite özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla üç farklı kalibrasyona (45mm, 50mm ve 60 mm) sahip fibröz kılıflara dolum gerçekleştirilmiş ve tütsülenmiş ısıl işlem görmüş sucuk üretimi yapılmıştır. Üretimi müteakiben modifiye atmosfer koşullarında ambalajlanan örnekler soğukta muhafaza süresince (4C’de 90 gün) mikrobiyal, fiziksel-kimyasal ve duyusal özellikler yönünden incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kılıf çapı, ürün pH değerini etkilemezken, su aktivitesi, TBARS değeri, kalıntı nitrit miktarı ile L*, a* ve b* değerleri kılıf çapı faktöründen önemli derecede (P < 0.05) etkilenmiştir. Ayrıca renk, tat ve genel kabul edilebilirlik duyusal puanları ile laktik asit bakterileri ve mikrokok/stafilokoklar da kılıf çapı faktöründen önemli derecede etkilenmiştir (P < 0.05). Depolama faktörü ise pH, L* değeri, TBARS değeri ve kalıntı nitrit içeriği üzerinde P < 0.05 seviyesinde önemli etkiye sahiptir. Ayrıca depolama faktörünün koku ve laktik asit bakteri sayısı üzerinde de önemli etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
GDK202410-05
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | GDK202410-05 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | August 11, 2024 |
Acceptance Date | October 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 2 |