Objective: This study aims to evaluate maxillary sinus pneumatizations with Cone-beam Computed Tomography (CBCT) and correlate sinus pneumatizations with pathology.
Material and Method: Maxillary sinus pneumatization can be listed as frontal process pneumatization (FPP), zygomatic process pneumatization (ZPP), nasal cavity pneumatizations (NCP), palatal process pneumatizations (PPP), orbital process pneumatization (OPP), palatal pneumatization to sphenomaxillary plate (SPP), pneumatization caused by tooth loss, and alveolar bone pneumatization (ABP). Istanbul University Faculty of Dentistry Department of Oral and Maxillofacial Radiology Volumetric Tomography images of patients entering the image region of the maxillary sinus were examined between December 2015 and December 2017 in this study. The images were examined with the software called OnDemand 3D™ (Cybermed, California, USA). CBCT device is Scanora 3Dx brand CBCT (Scanora® 3Dx, Soredex, Tuusula, Finland). It was subjected to appropriate statistical analysis retrospectively using CBCT images.
Results: Our study has revealed that some pathologies such as mucosal thickening, polypoidal mucosal thickening, partial opacification, totalopacification, and effusion are due to maxillary sinus pneumatization. Statistically significant differences were found between ABP, PPP, and ZPP with mucosal thickenings (p<0.05). Mucosal thickening is the most common which is seen with alveolar bone pneumatization statistically (36.5% on the right, 38% on the left). In addition, a significant correlation was found between ABP and total opacification on the left side (p=0.001).
Conclusion: CBCT is the most appropriate imaging method for imaging the pneumatization of the maxillary sinus. Knowing maxillary sinus pneumatizations is of great importance in terms of dentistry in order to prevent complications that may occur during and after surgical operations. Our study will make an important contribution to the dentistry literature in order to define rare maxillary sinus pneumatizations and to explain the relationship of these pneumatizations with pathology.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile maksiller sinüs pönomatizasyonlarının değerlendirilmesi ve pnömatizasyonlarının sinüs patolojileri ile ilişkilendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Maksiller sinüs pnömatizasyonlarını; frontal proses pnömatizasyonları, zigomatik proses pnömatizasyonları, palatal proses pnömatizasyonları, orbital proses pnömatizasyonları, palatinalden sfenomaksiller plakaya pnömatizasyonlar diş kaybının neden olduğu pnömatizasyonlar ve alveolar kemiğe pnömatizasyon olarak sıralayabiliriz. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Radyolojisi Anabilim Dalında 2015-2017 yılları arasında alınan, maksiller sinüsün görüntüleme alanına girdiği KIBT görüntüleri incelenmiştir. Scanora 3Dx marka KIBT cihazı (Scanora® 3Dx, Soredex, Tuusula, Finland) ile alınan görüntüler, OnDemand 3D™ (Cybermed, California, USA) adlı yazılım ile incelenmiştir. Retrospektif olarak değerlendirilen görüntüler uygun istatistiksel analize tabi tutulmuştur.
Bulgular: Çalışmamız, mukozal kalınlaşma, polipoidal mukozal kalınlaşma, parsiyel opasifikasyon, total opasifikasyon ve efüzyon gibi bazı patolojilerin maksiller sinüs pnömatizasyonlarına bağlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. İstatiksel olarak en çok karşılaşılan alveolar kemik pnömatizasyonlarında mukozal kalınlaşmadır (%36,5 sağda ve %38 solda). Alveolar kemik pnömatizasyonu, palatal proses pnömatizasyonu ve zigomatik kemik pnömatizasyonu’nun mukozal kalınlaşmalar ile arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca sol tarafta alveolar kemik pnömatizasyonu ile total opasifikasyon arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,001).
Sonuç: Maksiller sinüs ile ilgili pnömatizasyonlarını görüntülemede en uygun görüntüleme yöntemi KIBT’ tır. Cerrahi operasyonlar sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla maksiller sinüs pnömatizasyonlarının bilinmesi diş hekimliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bizim çalışmamız; nadir görülen maksiller sinüs pnömatizasyonlarını tanımlamak ve bu pnömatizayonların patoloji ile ilişkisi açıklamak amacıyla diş hekimliği literatürüne önemli katkı sağlayacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2023 |
Submission Date | August 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |