Amaç: Bu çalışma, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini almış hemşirelik öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık ve spiritüel iyi oluşluk düzeylerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: 27 Ekim-18 Kasım 2022 tarihleri arasında kesitsel tanımlayıcı desende yürütülmüştür. Çalışma 131 çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini almış hemşirelik öğrencileriyle çevrimiçi anket kullanılarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında online demografik form, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Spiritüel İyi Oluşluk Ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin çoğu (%92,4) 21-24 yaş arasında ve %77’si kadın öğrencidir. Kadın öğrencilerin spiritüel iyi oluşluk ölçek puan ortalamalarının daha yüksek olduğu, sosyoekonomik durumun hem psikolojik dayanıklılığı hem de spiritüel iyi oluşluğu etkilediği belirlenmiştir. Öğrencilerin çoğu (%71,7) pediatri dersinin çocuklara olan sevgilerini arttırdığını belirtmiştir. Öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeyi ile spiritüel iyi oluşluk düzeyi arasında pozitif yönde orta düzey ilişki tespit edilmiştir. Özellikle psikolojik dayanıklılık ölçeği kendilik algısı ve sosyal kaynaklar alt boyutları ile Spiritüel İyi Oluşluk düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışma, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini almış hemşirelik öğrencilerinde dayanıklılık düzeyi ile spiritüel iyi oluşluk düzeyi arasında ilişki olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışma ile çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersinin eğitim ve klinik uygulamalarının öğrencilerin dayanıklılık ve spiritüel iyi oluşluklarını güçlendirecek şekilde düzenlemesi gerektiği öngörülmektedir. Hemşirelik öğrencilerinin eğitim ve bakım uygulamalarında dayanıklılık ve spiritüel iyi oluşluğu arttıracak program düzenlemelerine gereksinim bulunmaktadır.
Objective: This study was carried out to determine the psychological resilience and spiritual well-being levels of undergraduate students in a pediatric nursing course and the relationship between their psychological resilience and spiritual well-being levels.
Materials and Methods: The study was implemented in a cross-sectional descriptive design between October 27 and November 18, 2022. The study was conducted with 131 undergraduate students in a pediatric nursing course using an online questionnaire. Data were collected using the online demographic form, the Psychological Resilience Scale for Adults, and the Spiritual Well-Being Scale.
Results: Most of the students (92.4%) were between the ages of 21-24 and 77% of them were female students. It was determined that female students’ spiritual well-being scale averages were higher, and socioeconomic status affected both psychological resilience and spiritual well-being. Most of the students (71.7%) stated that the pediatrics course increased their love for children. A moderate positive relationship was found between the students’ psychological resilience level and spiritual well-being. In particular, a statistically significant relationship was found between the resilience scale’s self-perception and social resources subdimensions and the Spiritual Well-Being level (p<0.05).
Conclusion: The study emphasizes that there is a relationship between the level of resilience and the level of spiritual well-being in nursing students who have taken pediatric courses. In this study, it is recommended that the education and clinical practices of the child health and diseases nursing course should be arranged in a way that strengthens the resilience and spiritual well-being of the students. There is a need for program arrangements that will increase resilience and spiritual well-being in the education and care practices of nursing students.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2023 |
Submission Date | November 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |