Bu araştırma doğada kendiliğinden yetişen ve sağlık üzerine fonksiyonel etkileri olan kuşburnu meyvesinin Türkiye’de tüketim durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kartopu örneklem yöntemi ile Türkiye’nin bütün bölgelerinden katılımcılara ulaşılmış, toplam 434 kişi üzerinde araştırma yürütülmüştür. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Kuşburnu tüketim sıklıkları, kuşburnu tüketim biçimleri, temin şekilleri katılımcıların demografik özelliklerine göre X2 testi ile değerlendirilmiştir. Katılımcılardan sadece %13.1’inin kuşburnunu hiç tüketmediği, çoğunluğunun nadiren / arasıra tükettiği tespit edilmiştir. Tüketim sıklığı erkekler ile orta yaş ve üstü yetişkinlerde daha fazladır (p<0.05). Kuşburnunun en fazla kış aylarında tüketildiği ve tercih nedenlerinin başında; sağlığa faydalı olması, bağışıklığı güçlendirmek, lezzeti ve doğal olması gelmektedir. Katılımcıların %53.9’unun kuşburnu çayı, %42.9’unun kuşburnu marmelatı tükettiği belirlenmiştir. Kuşburnu marmeladının en fazla Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinde tüketildiği, kuşburnu çayının en az Karadeniz Bölgesi’nde tüketildiği bulunmuştur. Çay olarak tüketilen kuşburnunu doğadan toplayarak temin edenler ve kuşburnu marmeladını evde üretenler en fazla köyde yaşayanlardır (p<0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 29, 2023 |
Publication Date | December 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |