Research Article
BibTex RIS Cite

KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ

Year 2024, Volume: 7 Issue: 1, 18 - 28, 30.04.2024

Abstract

Bu araştırmanın amacı kültürel miras yönetimi kapsamında gastronomi turizminin değerlendirilmesidir. Çalışmanın konusu ve amacı doğrultusunda öncelikle gastronomi turizminin önemi ortaya konmuş ardından kültürel miras ve kültürel miras yönetim kavramları açıklanarak kültürel miras yönetimi kapsamında gastronomi turizmi ele alınmıştır. Çalışma, teorik bir yaklaşımla geliştirildiğinden, literatür ve farklı ikincil veriler çalışmanın çerçevesini oluşturmuştur.

References

  • Ab Karim, S. and Chi, C. G. Q. (2010). Culinary Tourism as a destination attraction: an empirical examination of destinations’ food ımage. Journal of Hospitality Marketing & Management, 19(6): 531-555.
  • Ağcakaya, H. ve Can, İ. I. (2019). Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği: Türkiye’deki Gastronomi Müzeleri Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research Vol. 3, Issue 4 (Özel Sayı), 788-804.
  • Aksoy, A. ve diğerleri. (2012). Kültürel Miras Yönetimi. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2573 - Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1543.
  • Cömert, M. ve Sökmen, A. (2017). Türkiye’de Gastronomi Turizmi: Antalya’da Konaklayan Turistler Üzerine Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3): 6-26.
  • Çılgınoğlu, H. ve Çam, O., (2021). Yöresel Mutfakların Gastronomi Turizmindeki Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1): 176-192.
  • Deniz, T. ve Atışman, E. (2017). Kayseri İlinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir Swot Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3): 56-65.
  • Fairclough, G. (2008). “New Heritage, an Introductory Essay” Heritage Reader (ed. Graham Fairclough) London: Routledge, s. 298.
  • Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2): 33-37.
  • Öksüz Kuşçuoğlu, G. ve Taş, M. (2017). Sürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Akademi Dergisi, 2 (1) : 58-67.
  • Öztürk, S., Işınkaralar, Ö., Yılmaz, D. ve Çılgınoğlu, H., (2021). Bir Kültür Turizmi Destinasyonu Olarak Hasankeyf Örneğinde Ziyaretçi Memnuniyeti. Journal of Bartin Faculty of Forestry. 23(2): 359-369.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2): 264-278.
  • Silva, T. A. and Pedes, R. A. (2012). “Procurement Systems and Public Private Partnership, At: Cape Town, South Africa”, Cultural Heritage Management and Heritage (Impact) Assessments Conference: Joint CIB W070, W092 & TG72 International Conference on Facilities Management, Erişim Tarihi: Ekim, 2023.
  • Saatcı, G. (2016). Kültürel Miras Olarak Gastronomi. Bir İletişim Biçimi Olarak Gastronomi, Editör: Hakan YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Sormaz, U., Akmeşe, H., Güneş, E. ve Aras, S. (2015). Gastronomy in Tourism. 3. İşletme, Ekonomi, Yönetim ve Turizm Konusu Küresel Konferansı, 26-28 Kasım 201 5, Roma, İtalya.
  • Yüncü, H. R. (2010). Sürdürülebilir turizm açısından gastronomi turizmi ve Perşembe Yaylası. Aybastı-Kabataş Kurultayı, Ankara, Aybastı-Kabataş Kurultayı Yayınları No 11: 27-34.
Year 2024, Volume: 7 Issue: 1, 18 - 28, 30.04.2024

Abstract

References

  • Ab Karim, S. and Chi, C. G. Q. (2010). Culinary Tourism as a destination attraction: an empirical examination of destinations’ food ımage. Journal of Hospitality Marketing & Management, 19(6): 531-555.
  • Ağcakaya, H. ve Can, İ. I. (2019). Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği: Türkiye’deki Gastronomi Müzeleri Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research Vol. 3, Issue 4 (Özel Sayı), 788-804.
  • Aksoy, A. ve diğerleri. (2012). Kültürel Miras Yönetimi. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2573 - Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1543.
  • Cömert, M. ve Sökmen, A. (2017). Türkiye’de Gastronomi Turizmi: Antalya’da Konaklayan Turistler Üzerine Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3): 6-26.
  • Çılgınoğlu, H. ve Çam, O., (2021). Yöresel Mutfakların Gastronomi Turizmindeki Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1): 176-192.
  • Deniz, T. ve Atışman, E. (2017). Kayseri İlinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir Swot Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3): 56-65.
  • Fairclough, G. (2008). “New Heritage, an Introductory Essay” Heritage Reader (ed. Graham Fairclough) London: Routledge, s. 298.
  • Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2): 33-37.
  • Öksüz Kuşçuoğlu, G. ve Taş, M. (2017). Sürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Akademi Dergisi, 2 (1) : 58-67.
  • Öztürk, S., Işınkaralar, Ö., Yılmaz, D. ve Çılgınoğlu, H., (2021). Bir Kültür Turizmi Destinasyonu Olarak Hasankeyf Örneğinde Ziyaretçi Memnuniyeti. Journal of Bartin Faculty of Forestry. 23(2): 359-369.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2): 264-278.
  • Silva, T. A. and Pedes, R. A. (2012). “Procurement Systems and Public Private Partnership, At: Cape Town, South Africa”, Cultural Heritage Management and Heritage (Impact) Assessments Conference: Joint CIB W070, W092 & TG72 International Conference on Facilities Management, Erişim Tarihi: Ekim, 2023.
  • Saatcı, G. (2016). Kültürel Miras Olarak Gastronomi. Bir İletişim Biçimi Olarak Gastronomi, Editör: Hakan YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Sormaz, U., Akmeşe, H., Güneş, E. ve Aras, S. (2015). Gastronomy in Tourism. 3. İşletme, Ekonomi, Yönetim ve Turizm Konusu Küresel Konferansı, 26-28 Kasım 201 5, Roma, İtalya.
  • Yüncü, H. R. (2010). Sürdürülebilir turizm açısından gastronomi turizmi ve Perşembe Yaylası. Aybastı-Kabataş Kurultayı, Ankara, Aybastı-Kabataş Kurultayı Yayınları No 11: 27-34.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Recreation, Leisure and Tourism Geography
Journal Section Articles
Authors

Taşkin Deniz 0000-0003-1293-5404

Early Pub Date April 30, 2024
Publication Date April 30, 2024
Submission Date February 7, 2024
Acceptance Date March 5, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Deniz, T. (2024). KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 7(1), 18-28.
AMA Deniz T. KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ. saktad. April 2024;7(1):18-28.
Chicago Deniz, Taşkin. “KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ”. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi 7, no. 1 (April 2024): 18-28.
EndNote Deniz T (April 1, 2024) KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 7 1 18–28.
IEEE T. Deniz, “KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ”, saktad, vol. 7, no. 1, pp. 18–28, 2024.
ISNAD Deniz, Taşkin. “KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 7/1 (April 2024), 18-28.
JAMA Deniz T. KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ. saktad. 2024;7:18–28.
MLA Deniz, Taşkin. “KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ”. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 7, no. 1, 2024, pp. 18-28.
Vancouver Deniz T. KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ KAPSAMINDA GASTRONOMİ TURİZMİ. saktad. 2024;7(1):18-2.