BibTex RIS Cite

TÜRKİYE’DE KONUT SORUNU VE TEMEL DİNAMİKLERİ

Year 2013, Issue: 18, 47 - 84, 01.12.2013

Abstract

Bireyler için güven ve huzur kaynağı olan, onların barınmalarına olanak sağlayan konut, birçok yan sektörü de etkilediğinden ekonomik gelişmenin temel göstergelerinden birisidir. Konut, bireyin hayatında barınmadan öte sosyalleşme, korunma, aidiyet geliştirme gibi farklı anlamları da çağrıştırmaktadır. Bu yönüyle konutu salt duvarlarla örülü fiziki mekânlar olarak ifade etmek doğru olmayacaktır. Dolayısıyla bireylere çok farklı artılar sunan konut sektörünün mutlaka talep yönlü olması ve talebi karşılaması gerekmektedir. Talebin karşılanmadığı ve arzın yetersiz kaldığı durumlarda kentleşme, gecekondulaşma, gelir dağılımı, nüfus artışı, işsizlik gibi parametrelere bağlı olarak konut sorunu ortaya çıkacak ve kentlerin siluetleri bozulacaktır. Ayrıca konut yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar sürdürülebilir kentlerin oluşumunu engelleyecektir. Bu çalışmada sosyal politikanın da en önemli gündem maddesi olan Türkiye’de konut piyasası ve konut politikalarının belirleyicileri hakkında bilgi verilecek ve konut sorununa neden olan etmenler ayrıntılarıyla incelenecektir. Bu doğrultuda konut ve konut sorununun tanımından hareketle konut sorununa neden olan kentleşme, nüfus artışı, göç, konut yenileme, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma, gelir dağılımı ve işsizlik gibi etmenlere değinilmiş, konut sorununun sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde nasıl çözümlenmesi gerektiğine dair öngörülerde bulunulmuştur.

HE HOUSING PROBLEM IN TURKEY and ITS MAIN DYNAMICS

Year 2013, Issue: 18, 47 - 84, 01.12.2013

Abstract

The housing which is the source of security and peace for the individuals and which provide accommodation for them is one of the main dynamics of economic development as it leaves an impact on many sub-sectors. In addition to its opportunity for accommodation, the house connotates some other meanings such as socialization, protection, and belonging. Therefore, it is wrong to reveal that the house is a physical place consisting of walls. The housing sector which suggests various opportunities for the individuals is to lay an emphasis on the demand and it is to meet the demand actually. Otherwise, the housing problem resulting from different parameters like urbanization, squatting, income distribution, population rise, and unemployment will occur. On condition that the demand is not met and the supply is not adequate, the housing problem will occur depending upon the parameters like urbanization, squatting, income distribution, population rise, unemployment and the view of the urban cities will distort. Additionally, the problems resulting from the inadequacy of housing will prevent the formation of the sustainable cities. In this study, the main determinants of housing sector in Turkey which is the agenda of the social policy as well will be informed and the factors that cause housing problem will be analyzed elaborately. Therefore, depending upon the definition of housing and housing problem, urbanization, population rise, immigration, house renewal, squatting, illegal housing, income distribution, unemployment were laid an emphasis and some anticipations concerning the solution to this problem were made based upon the social state principles.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA27PY52ZD
Journal Section Articles
Authors

Kenan Ören This is me

Hasan Yüksel This is me

Publication Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 18

Cite

APA Ören, K., & Yüksel, H. (2013). TÜRKİYE’DE KONUT SORUNU VE TEMEL DİNAMİKLERİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(18), 47-84.

Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences take part in national and international indices such as Akademia Social Sciences Index (ASOS), Business Source Corporate Plus (EBSCO), Scientific Indexing Services (SIS), Turkish Education İndex (TEİ), Directory of Research Journals Indexing (DRJI), Akademic Resource İndex (ResearchBib), Journal Factor, CiteFactor, Information Matrix for the Analysis of Journals (MİAR), Index Copernicus (IC), Social Sciences Citation Index (SOBİAD).