Abstract: In this study, the amounts of reduced form glutathione (GSH),
oxidized form glutathione (GSSG), vitamin C, thiamine hydrochloride
(vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), nicotinic acid (vitamin B3),
pyridoxine hydrochloride (vitamin B6) and folic acid (vitamin B9) in
Asphodelus aestivus L. sample by using High Performance Liquid
Chromatography.
It has been observed that the amounts of GSH, GSSG, vitamin C, vitamin
B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6 and vitamin B9 148,02±9,22 mg/g;
41,43±4,14 mg/g; 847,97±32,62 mg/g; 26,00±3,48 mg/g; 2,76 ± 0,53 mg/g;
279,67±11,48 mg/g; 21,97±1,78 mg/g ve 8,20±1,23 mg/g respectively. It
may be concluded from the results that rich, the Asphodelus aestivus L.
contains a of vitamin C and vitamin B3, also enought amount contains of
GSH, vitamin B1, vitamin B6 and B9.
Özet: Bu çalışmada, yemeği yapılarak tüketilen Çiriş otu yada yabani pırasa (Asphodelus aestivus L.)'daki indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG), C vitamini ile tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerinin miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Çiriş otundaki GSH, GSSG, C vitamini, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerinin miktarlarının sırası ile 148,02±9,22 mg/g; 41,43±4,14 mg/g; 847,97±32,62 mg/g; 26,00±3,48 mg/g; 2,76±0,53 mg/g; 279,67±11,48 mg/g; 21,97±1,78 mg/g ve 8,20±1,23 mg/g olduğu gözlendi. Elde edilen bu veriler, çiriş otunun C ve B3 vitaminleri açısından çok iyi bir kaynak olduğu, ayrıca yeterli miktarda da GSH, B1, B6 ve B9 vitamini ihtiva ettiğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 16, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 6 Issue: 1 |