Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect Of Different Sowing Times On Quality And Yield Properties Of Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) In Arid And Irrigated Conditions

Year 2005, Volume: 9 Issue: 3, - , 09.04.2009

Abstract

This study was conducted in Isparta ecologycal conditions for determining the most favourable sowing times of cowpea
(Vigna unguiculata (L.) Walp) cultivars in arid and irrigated conditions. In arid and irrigated conditions three cowpea cultivars;
Akkız, Karnıkara and Sarıgöbek, five different sowing times (15 May, 30 May, 15 June, 30 June and 15 July) were used. Field trials
were designed in complete randomized blocks with four replications and 30 plants in each replication. In the last sowing time,
cowpea cultivars were not able to complete their vegetation periods so their seed harvest was not realized. In the result of this study
the highest seed yield per decare (213.0 kg/da) was obtained in Sarıgöbek cultivar at 30 May sowing time and in irrigated conditions.
Biological yield per decare varied between 132.7-396.4 kg/da. Pod number per plant were varied between 3.8 and 33.4 number/plant;
seed number per pod ranging from 5.9 to 11.1 number/pod. Pod length, pod width and 1000 seed weight were changed between
10.97-18.47 cm, 5.05-8.78 mm, 125.54-215.25 g respectively. Plant stem diameter was between 5.9 and 10.8 mm; number of primary
branch in plant changed from 6.4 to 11.1 number/plant. In this study, seed protein ratio % was found between 29.32 and 41.79.

Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Year 2005, Volume: 9 Issue: 3, - , 09.04.2009

Abstract

Bu araştırma, Isparta ekolojik koşullarında börülce yetiştiriciliğinde en uygun tohum ekim tarihi, çeşidi ile sulu ve kuru koşullardaki verim ve verim öğeleri farkının saptanması amacıyla yapılmıştır. Kuru ve sulu koşullarda üç börülce çeşidi (Akkız, Karnıkara ve Sarıgöbek), beş farklı ekim zamanı (15 Mayıs, 30 Mayıs, 15 Haziran, 30 Haziran ve 15 Temmuz) kullanılmıştır. Araştırma faktöryel düzenlemede tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 30 bitki olacak şekilde yapılmıştır. Son ekim zamanında çeşitler vejetasyon sürelerini tamamlayamadıkları için tane hasadı yapılamamıştır. Araştırma sonucunda en yüksek dekara tane verimi (213.0 kg/da) sulu koşullarda Sarıgöbek çeşidinde 30 Mayıs ekim tarihinden elde edilmiştir. Dekara biyolojik verimde ise farklı uygulamalara göre 132.7-396.4 kg/da arasında değişim saptanmıştır. Uygulamalara göre bitkideki bakla sayısı 3.8-33.4 adet; bakladaki tane sayısı ise 5.9-11.1 adet/bakla arasında değişmiştir. Sırasıyla bakla uzunluğu, bakla eni ve 1000 tane ağırlıkları uygulamalara göre 10.97-18.47 cm, 5.05-8.78 mm, 125.54-215.25 g arasında tespit edilmiştir. Bitki gövde çapları farklı uygulamalara göre 5.9-10.8 mm arasında değişim gösterirken; bitkideki dal sayısı 6.4-11.1 adet/bitki arasında değişmiştir. Araştırmada tanedeki % protein oranı 29.32-41.79 arasında olduğu saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section TEMEL BİLİMLER
Authors

H Ünlü This is me

H Padem This is me

Publication Date April 9, 2009
Published in Issue Year 2005 Volume: 9 Issue: 3

Cite

APA Ünlü, H., & Padem, H. (2009). Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(3).
AMA Ünlü H, Padem H. Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. March 2009;9(3).
Chicago Ünlü, H, and H Padem. “Börülce (Vigna Unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu Ve Kurak Koşullarda Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no. 3 (March 2009).
EndNote Ünlü H, Padem H (March 1, 2009) Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9 3
IEEE H. Ünlü and H. Padem, “Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 9, no. 3, 2009.
ISNAD Ünlü, H - Padem, H. “Börülce (Vigna Unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu Ve Kurak Koşullarda Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/3 (March 2009).
JAMA Ünlü H, Padem H. Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. 2009;9.
MLA Ünlü, H and H Padem. “Börülce (Vigna Unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu Ve Kurak Koşullarda Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 9, no. 3, 2009.
Vancouver Ünlü H, Padem H. Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanlarının Sulu ve Kurak Koşullarda Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. 2009;9(3).

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688