Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi İfade Dergisi araştırmacıların bilimsel nitelikli yeni ve özgün çalışmalarını yayınlayarak sosyal bilimler alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi İfade Dergisi, hakemli ve yılda iki kere Haziran ve Aralık aylarında yayınlanmakta olan bilimsel bir dergidir. Ulusal hakemli bir dergi olan İfade, Türkçe ve İngilizce bilimsel makaleleri yayınlamaktadır. 2018 yılında yayın hayatına başlayan İfade Dergisi, halkla ilişkiler, reklamcılık, gazetecilik, görsel iletişim, radyo, sinema ve televizyon alanlarını kapsayan araştırma makaleleri, derlemeler ve kitap incelemeleri yayınlamaktadır.
Yazı Teslim Kuralları
1. Yayımlanmak üzere İFADE dergisine gönderilen yazılar ilk olarak dergi editörü tarafından amaç, konu, içerik ve yazım kuralları açısından incelenerek uygunluğu değerlendirilir. Editör tarafından uygun bulunan yazılar yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere, alanında kabul görmüş iki hakeme gönderilir. Bu süreçte kör hakem politikası uygulanır. Hakem raporlarının ikisi de olumlu olduğu takdirde yazı dergide yayınlanır. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda ise yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler. Yazıların dergide yayınlanmasına ilişkin son karar yayın kuruluna aittir.
2. Yazıların başka yerde yayınlanmamış orijinal çalışmalar olması gerekmektedir. Bunların dışında dergi kitap eleştirisi, bildiri, çeviri vb. yazılar da kabul edilmektedir. Dergiye gönderilen yazılar Türkçe ya da İngilizce dillerinde olabilir.
3. Dergiye gönderilen bildiriler için bildirinin hangi toplantıda, nerede ve ne zaman sunulduğu belirtilmelidir.
4. Dergiye gönderilecek çeviri metinler için yazının yayınlandığı derginin editöründen izin alınmalıdır ve orijinal metin dergiye çeviri ile birlikte gönderilmelidir.
5. Çalışmalarda başlık, özet, anahtar kelimeler, yabancı dildeki başlık, abstract, keywords, giriş, ana metin (varsa yöntem-bulgular), sonuç ve değerlendirme sırasının izlenmesi beklenmektedir.
6. Dergiye gönderilen yazılar, dipnotlar ve kaynakça dâhil 8000 kelimeyi aşmamalıdır.
7. Çalışmanın özet kısmı 200 kelimeyi geçmemelidir.
8. Yazılar Times New Roman karakteriyle 12 punto ve bir buçuk satır aralığı ile yazılmalıdır. Metin içinde dipnot kullanılacaksa dipnotlar 9 punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
9. Yazının ana başlığı kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır. Ara başlıklar ise kalın ve sözcüklerin ilk harfi büyük yazılmalıdır.
10. 40 sözcüğü geçen alıntılar bir santim içerden, blok halinde, tek satır aralığında ve 11 punto ile yazılmalıdır.
11. Yazıda yer alan tablo, figür, fotoğraf, illüstrasyon ve başka yerde yayınlanmış uzun alıntıların telif hakları ile ilgili olarak yazarlar sorumludurlar.
12. Yayına hazır eserler için yazardan onay alınır.
13. Yazarlara derginin basılı kopyasından birer adet gönderilir.
14. Yukarıda belirtilen kurallara uygun olmayan yazılar, gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından değerlendirme sürecine kabul edilir.
15. Yazılar editöryal incelemenin hızlı bir şekilde gerçekleşebilmesi için sduifade@sdu.edu.tr adresine eposta ile gönderilmelidir.
Kaynak Gösterme
Metin İçinde Kaynak Gösterme
Tüm referanslar ana metinde parantez içinde yazarın adı, basım yılı ve sayfa numaraları ile belirtilmelidir. Notlar ve referanslar ayrılmalı, notlar metnin içinde numaralandırılıp metnin sonunda numara sırasına göre ve referanslardan önce yerleştirilmelidir. Notların içinde yer alacak referanslar için de metin içi kaynak gösterme yöntemi kullanılmalıdır.
• Metin içinde 40 kelimeden uzun alıntılar tırnak kullanılmadan girintili paragraf olarak verilmelidir.
• Metin içinde 40 kelimeyi geçmeyen doğrudan alıntılar için çift tırnak kullanılmalıdır.
• Referans verirken yazar ismi metinde geçmiyorsa parantez içinde yazarın soyadı ve yayın tarihi belirtilmelidir: (Turner, 2015).
• Yazar ismi metinde geçmiyorsa ve belli bir sayfa söz konusu ise: (Jay, 2005: 161).
• Yazar ismi metinde geçiyorsa kaynağın yayın tarihi ve sayfa numarası yazılmalıdır: (2005: 161).
• Metinde birbirini takip etmeyen sayfalar varsa: (Kejanlıoğlu, 2005: 20-8, 65-9).
• İki yazarlı kaynaklarda her iki yazar soyadı da kullanılmalıdır: (Herman ve Chomsky, 2012).
• İkiden fazla yazar varsa “vd.” şeklinde yazılmalıdır: (Lee vd., 2008).
• Aynı yazarın, aynı yıl yayınlanmış birden fazla eseri kullanılmışsa, basım yılına a, b, c gibi harfler eklenmelidir: (Hall, 1998a), (Hall, 1998b).
• Aynı konuda birden çok kaynağa başvurulmuşsa kaynaklar birbirinden noktalı virgül ile ayrılmalıdır: (Jay, 2005: 149 Therborn, 2015: 21).
• Kaynaklar listesinde sadece metinde göndermede bulunulan kaynaklara yer verilmelidir. Bu kaynaklar alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazarın birden çok çalışması listede yer alacaksa yayın tarihi geçmişten günümüze doğru sıralanmalıdır.
Kitap
Dursun, Çiler (2013). İletişim Kuram Kritik. Ankara: İmge Kitabevi.
Çeviri Kitap
Harvey, David (2006). Postmodernliğin Durumu. Çev., Sungur Savran. İstanbul: Metis Yayınları.
Derleme Kitap
İrvan, Süleyman (der.) (2002). Medya Kültür Siyaset. Ankara: Ark Yayınevi.
Derleme Kitapta Makale
Hall, Stuart (2002). “Medya ve İdeoloji”. çev. Ahmet Gürata. Medya Kültür Siyaset, der. Süleyman İrvan. Ankara: Alp Yayınevi.
İki Yazarlı Kitap
Dağtaş, Banu ve Dağtaş, Erdal (2009). Medya Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları. Ankara: Ütopya Yayınevi.
Üç ya da Daha Fazla Yazarlı Kitap
Hall, Stuart, vd. (1980). Policing the Crisis: Mugging, The State, and Law and Order. New York: The Macmillan Press.
Yazar Adı Olarak Kurum Adı
Türkiye İstatistik Kurumu (2006). Aile Yapısı Araştırması. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu
Dergide Makale
MILNER, Laura (2005). “Sex-Role Portrayals in African Television Advertising: A Preliminary Examination with Implications for the Use of Hofstede’s Research”. Journal of International Consumer Marketing, Vol. 17(2/3).
Editörlü Kitapta Makale
JEWITT, Carey ve OYAMA, Rumiko (2004). “Visual Meaning: a Social Semiotics Approach” Handbook Book of Visual Analysis. Theo van Leeuwen ve Carey Jewitt (der.) içinde. Londra: Sage Publications. 2-29.
Yayınlanmamış Tez
Çelik, Rukiye (2016). Semantik Analiz ve Gömülü Teori Çerçevesinde Sağlığın Kültürleşmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Gazete Yazısı
'Umut yolculuğu başladı'. (2010). Milliyet. Erişim tarihi: 25.01.2010.
İnternette Yazı
Dursun, Çiler (2010). “Avatar’ın Sözde “Solculuğu” Üzerine.” http://bianet.org/bianet/toplum/119375-avatar-in-sozde-solculugu-uzerine. Erişim tarihi: 25.02.2010.
Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi İfade Dergisi’ne gönderilen tüm makalelelerin daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan orjinal makaleler olması gerekmektedir. Dergiye gönderilen her makale dergi editörleri tarafıdan amaç, kapsam, yazım kuralları ve intihal oranları bakımından değerlendirilmektedir. İfade Dergisi’ne gönderilen çalışmaların benzerlik oranı %20’nin altında olmalıdır. %20 üstünde benzerlik oranına sahip çalışmalar hakem sürecine girmeden reddedilmektedir. Benzerlik oranları iThenticate ve Turnitin intihal programları kullanılarak tespit edilmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin içeriği derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır. Editörler tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan makaleler yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilmektedir. Bu süreçte çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenir. Hakem raporlarının ikisi de olumlu olduğu takdirde yazı dergide yayınlanır. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda ise yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler. Yazıların dergide yayınlanmasına ilişkin son karar yayın kuruluna aittir.
Etik standartlara uymayan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir. Bilimsel makalelerin etik standartlara uyması yazarların sorumluluğundadır. Yazarlar makalenin daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı, başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmadığı ve orjinal olduğu konusunda güvence vermelidir.
Özet bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen yayınlar makale içerisinde belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.
Dergi kapsamında değerlendirilen bilimsel çalışmalarının yayını ve süreçlerinin yürütlmesi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
SDÜ İFADE Dergisi ücret politikasına göre makale gönderim ya da süreç işletiminde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.