Hemen hemen her toplumda, yapılış şekilleri ve içerikleri farklı olsa da kutsal varlığa veya varlıklara sunulan kurban ritüeli bulunmaktadır. İlk kurbanın ve takdime olarak yağın nasıl ortaya çıktığı ve ortaya çıkış nedeni, geçirdiği aşamalar, kurban çeşitleri ve sunum yöntemlerinin farklılık göstermesi, her dinin kendine göre bir kurban anlayışının olması ve sunumun yapıldığı tanrı ve kutsal anlayışlarında farklılıkların bulunması nedeniyle kurban konusunun oldukça karmaşık bir hale geldiği görülmektedir.
Kurban sunumuyla ilgili çalışmalar bulunmasına rağmen kurbanın yağının takdim edildiği kurban sunma ritleri dikkatlerden kaçmıştır. Kurbanı yakma, yağ yakma, hoş koku ve tanrıyı cezbetme arasındaki antik dönem bağlantısına dikkat çekmek, insan düşüncesini şekillendiren bilinçaltına yerleşmiş olan eski inanç ve uygulamaların dini hayata olan etkisini ortaya koymak, kurban konusundaki karmaşıklığı bir nebze de olsa gidermeye yardımcı olacaktadır. Öyle ki eskilerde tanrıların yiyeceği kabul edilen yağların tanrılara sunulması düşüncesinin günümüzde de devam ettiği bazı uygulamalar farklı bir form kazanarak sürdürülmektedir. Bunun da örnekleri Yahudi, Hıristiyan ve bazı dinlerin uygulamalarında görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Religious Studies |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | November 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Issue: 43 |