Conference Paper
BibTex RIS Cite

2450 MHz Elektromanyetik alan ve karaciğer üzerine etkileri

Year 2010, Volume: 1 Issue: 1, 15 - 22, 01.10.2010

Abstract

2450 MHz electromagnetic field is commonly used in our life using different devices
such as wireless internet networks, microwave ovens, bluetooth devices. Although these devices make our life easier, they also bring some undesirable results. These effetcs are mostly unheeded and show their real effects after too many years.
In this study, we evaluated the effects of 2450 MHz of electromagnetic field on liver tissue. These effects are not considered important and shown in most people by the end of a long
time period because of the effects of electromagnetic field (EMA). In this study, we reviewed the effect of 2450 MHz electromagnetic field on liver tissue and studies investigating the effects of appliances using this frequency on liver tissue. The effect of 2450 MHz electromagnetic field on the liver has been investigated in few studies. Consequently, more studies are required to show the effect of this commonly used electromagnetic field and appliances using this electromagnetic field on body tissues.
Key Words: 2450 MHz electromagnetic field, liver, wireless network

2450 MHz Elektromanyetik alan ve karaciğer üzerine etkileri

Year 2010, Volume: 1 Issue: 1, 15 - 22, 01.10.2010

Abstract

2450 MHz elektromanyetik alan frekansı rutin kullanımda; kablosuz internet ağları, mikrodalga fırınlar, bluetooth cihazları gibi aletlerde yaygın kullanılan frekans olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu frekansı kullanan ve yaşamı kolaylaştıran cihazların son yıllarda hayatımıza daha çok girmesi, beraberinde değişik etkileşimleri de getirmektedir. Bu etkiler, çoğu kişi tarafından önemsenmeyen ve etkisini uzun süre sonra gösteren elektromanyetik alanın (EMA) zararlarıdır. Bu çalışmada 2450 MHz elektromanyetik alanın karaciğer dokusu üzerine etkileri ve bu frekansı kullanan cihazların karaciğer dokusu üzerine etkilerini araştıran çalışmalar gözden geçirildi. 2450 MHz elektromanyetik alanın karaciğer üzerine etkisi az sayıda çalışmada araştırılmıştır. Sonuç olarak, yaygın kullanımda olan bu frekans ve bu frekansı kullanan cihazların dokular üzerine etkisini göstermek için daha fazla çalışmaya gereksinim vardır. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Derlemeler
Authors

Mustafa Saygın

Sadettin Çalışkan This is me

Nurhan Gümral This is me

Ahmet Bocutoğlu This is me

Mehmet Has This is me

Publication Date October 1, 2010
Submission Date October 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 1 Issue: 1

Cite

Vancouver Saygın M, Çalışkan S, Gümral N, Bocutoğlu A, Has M. 2450 MHz Elektromanyetik alan ve karaciğer üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2010;1(1):15-22.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.