BibTex RIS Cite

Posttravmatik vitreoretinal cerrahi uygulamalarda görsel prognoz

Year 2005, Volume: 12 Issue: 3, 12 - 16, 09.04.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2005 Eylül; 12(3)










Posttravmatik vitreoretinal cerrahi uygulamalarda görsel prognoz



Ufuk Şahin Tığ



Özet

Amaç: Travmalı gözlerde, erken dönemde, özellikle ilk 72 saat içinde, vitreoretinal cerrahi uygulanan hastalarda görme keskinliği sonuçları daha iyi olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, vitreoretinal cerrahi öncesi ve sonrası posttravmatik gözdeki görme keskinliği araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Mart 2000 ve Haziran 2004 tarihleri arasında, göz travması ve buna bağlı gelişen göz patolojileri neticesi kliniğimizde vitreoretinal cerrahi uygulanan 33 hastanın 34 gözü çalışmaya dahil edildi. Dosyalar yaralanma özelliği, görme düzeyleri, fonksiyonel ve anatomik başarı yönünden incelendi. Bulgular: Hastaların yaralanma ile vitreoretinal cerrahi uygulanma süreleri ilk 24saat ile 30günden fazla olmak üzere değişmekteydi.Yaralanmaya yol açan travma ,vakaların 15.inde künt, 10.unda opere perforan, 6.ında kapalı perforan, 3.ünde ise perforan tipti. Perforan 3 vakada primer onarım ve vitreoretinal cerrahi aynı seansta yapıldı. Travmatik katarakt ve lens luksasyonu en dikkat çekici ön segment bulgularıydı. Sonuç: Elde edilen sonuçların travmanın ciddiyeti ve operasyon öncesi bulgular ile bağlantılı olduğu gözlense de vitreoretinal cerrahi uygulanan hastalarda anatomik ve fonksiyonel başarı sonuçları daha iyi bulunmuştur.



Anahtar kelimeler: Vitreoretinal Cerrahi, Görsel Prognoz, Travma



Abstract



Visual Prognosis Following Vitreoretinal Surgery In Posttraumatic Cases

Purpose: In traumatic eyes, patients having vitreoretinal surgery with in the first 72 hours had better final visual acuity then the patients having later. In this study, we evaluated visual acuity before and after vitreoretinal surgery. Material and Methods: Thirty-four eyes of 33 patients having vitreoretinal surgery due to ocular trauma included in this study in our hospital from March 2000 to June 2004. Records of patients were reviewed for type of insult, visual acuity functional and anatomic success. Results: The interval between trauma and vitreoretinal surgery ranged from 24 hours to over 30 days. Blunt ocular trauma in 15 patients,

perforating ocular trauma was observed in 3 patients, operated perforating ocular trauma was observed in 10 patients, closed perforating ocular trauma was observed in 6 patients. In 3 cases with perforating ocular trauma vitreoretinal surgery was applied with primary operation. The most common anterior segment involvements were traumatic cataract and lens subluxation. Conclusion: However results of the vitreoretinal surgery depend on serious of trauma and preoperative findings, patients have better functional and anatomic success.



Key words: Vitreoretinal Surgery, Visual Prognosis, Trauma

Year 2005, Volume: 12 Issue: 3, 12 - 16, 09.04.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Ufuk Tığ

Publication Date April 9, 2009
Submission Date April 8, 2009
Published in Issue Year 2005 Volume: 12 Issue: 3

Cite

Vancouver Tığ U. Posttravmatik vitreoretinal cerrahi uygulamalarda görsel prognoz. Med J SDU. 2009;12(3):12-6.

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.