BibTex RIS Cite

Metamizol sodyumun sıçan karaciğer, böbrek ve akciğer dokuları üzerine etkisi

Year 2006, Volume: 13 Issue: 1, 27 - 31, 20.04.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2006 Mart; 13(1)



Metamizol sodyumun sıçan karaciğer, böbrek ve akciğer dokuları üzerine etkisi

Alpaslan Gökçimen, Meltem Özgüner, Dilek Bayram, Mehmet Ural, Osman Sulak


Özet

Metamizol sodyum (MS) aminopirinin 4 . metilaminoetanosülfat türevi olup, dipiron olarak da bilinmektedir. Bir ön ilaç olması dolayısıyla, yapılan in-vitro çalışmalarda siklooksijenaz enzimini etkilemez. Bu çalışmada, kas içine verilen metamizolün sıçan karaciğer, akciğer ve böbrek dokuları üzerine ışık mikroskobu bazında etkileri araştırıldı. Çalışma grubundaki hayvanlara 5 gün boyunca günlük 200 mg dozda metamizol verildi ve her gün, bir gruptaki ikişer hayvan açıldı. Kontrol ve deney gruplarında 10.ar hayvan bulunmaktaydı. Eter anestezisi altında, hayvanlardan doku ve kan örnekleri alındı ve histopatolojik inceleme uygulandı. Kontrol ve deney grupları arasında, istatistiki yönden anlamlı bir farklılık yoktu. Dolayısıyla, buradan metamizolün veya benzeri steroid olmayan antienflamatuvar (NSAII) ilaçların kısa vadede güvenilir bir şekilde kullanılabileceği sonucuna ulaştık.


Anahtar kelımeler: Metamizol, sıçan dokuları, histopatoloji


Abstract

Effects of metamızol sodıum on lıver, kıdney and lung tıssues of the rat


Metamizol sodium (MS) is a 4-methylaminoethansulphate derivative of aminopirine and also known as dipyrone. As it is a pro-drug, it does not affect cyclooxygenase enzyme during in vitro studies. In this study, effects of intramusculary administered metamizol were investigated. 200 mg / day metamizol was applied for 5 days and two animals from each group were decapitated on each day. There were 10 animals in both experiment and control groups. Tissues and blood samples were taken under ether anesthesia and histopatgological examination was performed. There was no statistically significant difference between the experiment and control groups. Thus, we have concluded that metamizol or similiar NSAI drugs may be used securely in short-term.


Key words: Metamizole, rat tissues, histopathology

Year 2006, Volume: 13 Issue: 1, 27 - 31, 20.04.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Alpaslan Gökçimen

Meltem Özgüner This is me

Dilek Bayram This is me

Mehmet Ural This is me

Osman Sulak This is me

Publication Date April 20, 2009
Submission Date April 17, 2009
Published in Issue Year 2006 Volume: 13 Issue: 1

Cite

Vancouver Gökçimen A, Özgüner M, Bayram D, Ural M, Sulak O. Metamizol sodyumun sıçan karaciğer, böbrek ve akciğer dokuları üzerine etkisi. Med J SDU. 2009;13(1):27-31.

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.