Bu araştırma, farklı su düzeylerinin silajlık mısırın verim ve kalite parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2017 yılında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yürütülmüştür. Çalışmada silajlık mısıra altı farklı sulama konusu (I150, I125, I100, I75, I50 ve I25) uygulanmıştır. Sulama uygulamaları yüzey altı damla sulama sistemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada bitki boyu, sap kalınlığı, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, sap oranı, yaprak oranı, koçan oranı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF oranları belirlenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre, kısıtlı sulama uygulamalarının incelenen tüm özellikler üzerine etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre uygulanan su miktarı arttıkça bitki boyu, sap kalınlığı, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, sap oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein verimi, ADF, NDF oranları artarken, koçan oranı ve ham protein oranında azalmalar olduğu tespit edilmiştir.
This study was conducted to determine the effects of deficit irrigations on yield and quality parameters of the corn at Isparta University of Applied Sciences, Faculty of Agricultural, Education, Research and Application Farm in 2017. In this research, six different irrigation subjects (I150, I125, I100, I75, I50 and I25) were applied to silage corn. Irrigation applications were made using subsurface drip irrigation system. The experiment was conducted with 3 replications according to randomized block design. Plant height, stalk thickness, first cob height, cob length, stalk ratio, leaf ratio, cob ratio, green yield, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF and NDF ratios were determined in this research. According to the analysis of variance, the effect of deficit irrigation application on all investigated features except leaf ratio were statistically significant. As the amount of water applied increased, plant height, stalk thickness, first cob height, cob length, stalk ratio, green yield, hay yield, crude protein yield, ADF and NDF ratios increased, cob ratio and crude protein ratio decreased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 17, 2021 |
Submission Date | October 4, 2021 |
Acceptance Date | November 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.