BibTex RIS Cite

Urfa Mutfağı: Lezzet Sanatı

Year 2016, Issue: 3, 85 - 94, 01.12.2016

References

  • A. C. Kürkçüoğlu, “Suyla Yeniden Doğan Kent Şanlıurfa” Bizim İller II, Garanti Bankası Yayınları, İstanbul. A. Mīrzāyef, Abū Esḥāq wa faʿʿālīyat-e adabī-e ū, Dushanbe, 1971, pp. 82, 110, 113,
  • A.-A. Nafīsī (Nāẓem-al-Aṭebbāʾ), Farhang-e Nafīsī yā Farnūdsār, ed. S. Nafīsī, 2nd printing, Tehran, 1343 Š./1964.
  • Abdullah Ekinci, Ortaçağ'da Urfa Efsane, Tarih, İnanç, İlim, ve Felsefe Kenti, Ankara Abdullah Ekinci-İsmail Asoğlu, Daily Life and Culture, Şanlıurfa The City of Civi- lizations Where Prohets Met, ed. Alpaslan Açıkgenç-Abdullah Ekinci, İstanbul 2017.
  • Abdullah Ekinci-İsmail Asoğlu, Kadı Sicillerine Göre XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Urfa’da Gündelik hayat, ed. Osmanlı Urfası, İstanbul 2018.
  • Ahmet Refik (Altınay), Eski İstanbul, İstanbul 1931.
  • Ali Mazaheri, Ortaçağ’da Müslümanların Yaşayışları, İstanbul 1972.
  • Andre Raymond, Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, İstanbul 1995.
  • D. Sourdel, “al-Ĥasan b. Sahl”, EI² (İng.), III, 243-244; D. Sourdel, Le vizirat ‘abbaside de 749 a 936, Damas 1959-60
  • F. Hekmat, The Art of Persian Cooking, Garden City, N.Y., 1961, pp. 133-34.
  • G. E. Van Grunebaum, Islam:Essays in the Nature and Gravth of a Culturel Tradition, London 1961.
  • H. Kennedy, The Early Abbasid Caliphate, London 1981, s. 151-156, 159, 165, 167, ;
  • Ḥājī Moḥammad-ʿAlī Bāvaṛčī Baḡdādī, Kār-nāma dar bāb-e ṭabbāḵī wa ṣaṇʿat-e ān (Manual on cooking and its techniques), in Ī. Afšār, ed., Āšpazī-e dawra-ye ṣafawī. Matn-e do resāla az ān dawra, Tehran, 1360 Š./1981, pp. 34-184.
  • Halîfe b. Hayyât, et-Târîħ (Ömerî), s. 468, 469, 470; Hendūšāh Naḵjavānī, Tajāreb al-salaf, facs. ed. A. S. Ḥ. Rawẓātī, Isfahan, 1361 Š./1982.
  • Ira Marvin Lapidus, Muslim Cities in Later Middle Ages, Cambridge, 1967.
  • İbn A‘sem el-Kûfî, el-Fütûĥ, Beyrut 1406/1986, VIII, 455;
  • İbn Ebû Usaybia, Uyûnü’l-enbâ, s. 189; İbn Hallikân, Vefeyât, II, 120-123; İbnü’t-Tiktakā, el-Faħrî, Kahire 1962, s. 180, 181;
  • K. V. Zetterstéen, “Hasan”, İA, V/1, s. 312. Lütfiye Akalın, Tandırlıktan Gelen Lezzet, (altan Matbaacılık) 2016.
  • M. Mazda, In a Persian Kitchen. Favorite Recipes from the Near East, Rutıland, Vt., 1980, pp. 28-30.
  • M. R. Ghanoonparvar, Persian Cuisine, 2 vols., Lexington, Ky., 1982-84, s.v.
  • M. Tehrānī, Ṭabbāḵī-e kadbānū, Tehran, 1346 Š./1967, pp. 68-70.
  • Maurice Lombard, İlk Zafer Yıllarında İslâm, terc. Nezih Uzel, İstanbul 1988.
  • Mehmet Ali Kılıçbay, Şehirler ve Kentler, Ankara 1993.
  • Mes‘ûdî, Mürûcü’ź-Zeheb (Abdülhamîd), IV, 27, 30; Mīrzā ʿAlī-Akbar Khan Āšpazıbāšī, Sofra-ye aṭʿema, Tehran, 1353 Š./1974.
  • Mohammad R. Ghanoonparvar, “bourani” Vol. IV, Iranica, December 15, 1989Fasc. , pp. 554-555
  • Mustafa Uyar, Gelenksel Urfa Evlerinde İç Mekan Analizi, Y.Y.L. Gazi Ün. Fen Bil. Enst., Ankara 2002.
  • N. Ramazani, Persian Cooking. A Table of Exotic Delights, Charlottesville, Va., Nahide Bozkurt, “Hasan b. Sehl” DİA; Nahide Bozkurt, Halife Me’mun Dönemi ve İslâm Kültür Tarihindeki Yeri, AÜ Sos- yal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1991, s. 60, 61, 63, 66, 74, 75, 77;
  • Nejat Göyünç, XVI. Yüzyılda Güneydoğu Anadolu'nun Ekonomik Durumu (Kanuni ve II. Selim Dönemleri), Türkiye İktisat Tarihi Semineri Metinleri/Tartışmalar, ed. Osman Okyar, 8-10 Haziran 1973.
  • Nūr-Allāh, Māddat al-ḥayāt. Resāla dar ʿelm-e ṭabbāḵī, in Ī. Afšār, ed., Āšpazī-e dawra-ye ṣafawī. Matn-e do resāla az ān dawra, Tehran, 1360 Š./1981, pp. 181-253.
  • R. B. Serjeant, İslam Şehri, İstanbul 1992.
  • R. Montaẓamī, Majmūʿa-ye ḡeḏāhā-ye īrānī wa farangī, Tehran, 1347 Š./1968.
  • Recep Yurt, “Geleneksel Urfa Ev Mimarisinde İklim Özelliklerinin Tesiri” Harran Dergisi. 56, Şanlıurfa 1999.
  • Suraiya Faroqhı, Osmanlı Kültürü ve Gündelik Hayat, İstanbul 1988.
  • Suraiya Faroqhı, Osmanlı’da Kentler ve Kentliler, İstanbul 1981.
  • Tuncer Baykara, Türkiye’nin Sosyal ve İktisadi Tarihi, Ankara 2000.
  • Turgut Cansever, İslam’da Şehir ve Mimari, İstanbul 2006.
  • Zahide Akkoyunlu Gelenksel Urfa Evlerinin Mimari Özellikleri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara1989.
Year 2016, Issue: 3, 85 - 94, 01.12.2016

References

  • A. C. Kürkçüoğlu, “Suyla Yeniden Doğan Kent Şanlıurfa” Bizim İller II, Garanti Bankası Yayınları, İstanbul. A. Mīrzāyef, Abū Esḥāq wa faʿʿālīyat-e adabī-e ū, Dushanbe, 1971, pp. 82, 110, 113,
  • A.-A. Nafīsī (Nāẓem-al-Aṭebbāʾ), Farhang-e Nafīsī yā Farnūdsār, ed. S. Nafīsī, 2nd printing, Tehran, 1343 Š./1964.
  • Abdullah Ekinci, Ortaçağ'da Urfa Efsane, Tarih, İnanç, İlim, ve Felsefe Kenti, Ankara Abdullah Ekinci-İsmail Asoğlu, Daily Life and Culture, Şanlıurfa The City of Civi- lizations Where Prohets Met, ed. Alpaslan Açıkgenç-Abdullah Ekinci, İstanbul 2017.
  • Abdullah Ekinci-İsmail Asoğlu, Kadı Sicillerine Göre XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Urfa’da Gündelik hayat, ed. Osmanlı Urfası, İstanbul 2018.
  • Ahmet Refik (Altınay), Eski İstanbul, İstanbul 1931.
  • Ali Mazaheri, Ortaçağ’da Müslümanların Yaşayışları, İstanbul 1972.
  • Andre Raymond, Osmanlı Döneminde Arap Kentleri, İstanbul 1995.
  • D. Sourdel, “al-Ĥasan b. Sahl”, EI² (İng.), III, 243-244; D. Sourdel, Le vizirat ‘abbaside de 749 a 936, Damas 1959-60
  • F. Hekmat, The Art of Persian Cooking, Garden City, N.Y., 1961, pp. 133-34.
  • G. E. Van Grunebaum, Islam:Essays in the Nature and Gravth of a Culturel Tradition, London 1961.
  • H. Kennedy, The Early Abbasid Caliphate, London 1981, s. 151-156, 159, 165, 167, ;
  • Ḥājī Moḥammad-ʿAlī Bāvaṛčī Baḡdādī, Kār-nāma dar bāb-e ṭabbāḵī wa ṣaṇʿat-e ān (Manual on cooking and its techniques), in Ī. Afšār, ed., Āšpazī-e dawra-ye ṣafawī. Matn-e do resāla az ān dawra, Tehran, 1360 Š./1981, pp. 34-184.
  • Halîfe b. Hayyât, et-Târîħ (Ömerî), s. 468, 469, 470; Hendūšāh Naḵjavānī, Tajāreb al-salaf, facs. ed. A. S. Ḥ. Rawẓātī, Isfahan, 1361 Š./1982.
  • Ira Marvin Lapidus, Muslim Cities in Later Middle Ages, Cambridge, 1967.
  • İbn A‘sem el-Kûfî, el-Fütûĥ, Beyrut 1406/1986, VIII, 455;
  • İbn Ebû Usaybia, Uyûnü’l-enbâ, s. 189; İbn Hallikân, Vefeyât, II, 120-123; İbnü’t-Tiktakā, el-Faħrî, Kahire 1962, s. 180, 181;
  • K. V. Zetterstéen, “Hasan”, İA, V/1, s. 312. Lütfiye Akalın, Tandırlıktan Gelen Lezzet, (altan Matbaacılık) 2016.
  • M. Mazda, In a Persian Kitchen. Favorite Recipes from the Near East, Rutıland, Vt., 1980, pp. 28-30.
  • M. R. Ghanoonparvar, Persian Cuisine, 2 vols., Lexington, Ky., 1982-84, s.v.
  • M. Tehrānī, Ṭabbāḵī-e kadbānū, Tehran, 1346 Š./1967, pp. 68-70.
  • Maurice Lombard, İlk Zafer Yıllarında İslâm, terc. Nezih Uzel, İstanbul 1988.
  • Mehmet Ali Kılıçbay, Şehirler ve Kentler, Ankara 1993.
  • Mes‘ûdî, Mürûcü’ź-Zeheb (Abdülhamîd), IV, 27, 30; Mīrzā ʿAlī-Akbar Khan Āšpazıbāšī, Sofra-ye aṭʿema, Tehran, 1353 Š./1974.
  • Mohammad R. Ghanoonparvar, “bourani” Vol. IV, Iranica, December 15, 1989Fasc. , pp. 554-555
  • Mustafa Uyar, Gelenksel Urfa Evlerinde İç Mekan Analizi, Y.Y.L. Gazi Ün. Fen Bil. Enst., Ankara 2002.
  • N. Ramazani, Persian Cooking. A Table of Exotic Delights, Charlottesville, Va., Nahide Bozkurt, “Hasan b. Sehl” DİA; Nahide Bozkurt, Halife Me’mun Dönemi ve İslâm Kültür Tarihindeki Yeri, AÜ Sos- yal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1991, s. 60, 61, 63, 66, 74, 75, 77;
  • Nejat Göyünç, XVI. Yüzyılda Güneydoğu Anadolu'nun Ekonomik Durumu (Kanuni ve II. Selim Dönemleri), Türkiye İktisat Tarihi Semineri Metinleri/Tartışmalar, ed. Osman Okyar, 8-10 Haziran 1973.
  • Nūr-Allāh, Māddat al-ḥayāt. Resāla dar ʿelm-e ṭabbāḵī, in Ī. Afšār, ed., Āšpazī-e dawra-ye ṣafawī. Matn-e do resāla az ān dawra, Tehran, 1360 Š./1981, pp. 181-253.
  • R. B. Serjeant, İslam Şehri, İstanbul 1992.
  • R. Montaẓamī, Majmūʿa-ye ḡeḏāhā-ye īrānī wa farangī, Tehran, 1347 Š./1968.
  • Recep Yurt, “Geleneksel Urfa Ev Mimarisinde İklim Özelliklerinin Tesiri” Harran Dergisi. 56, Şanlıurfa 1999.
  • Suraiya Faroqhı, Osmanlı Kültürü ve Gündelik Hayat, İstanbul 1988.
  • Suraiya Faroqhı, Osmanlı’da Kentler ve Kentliler, İstanbul 1981.
  • Tuncer Baykara, Türkiye’nin Sosyal ve İktisadi Tarihi, Ankara 2000.
  • Turgut Cansever, İslam’da Şehir ve Mimari, İstanbul 2006.
  • Zahide Akkoyunlu Gelenksel Urfa Evlerinin Mimari Özellikleri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara1989.
There are 36 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Abdullah Ekinci This is me

Publication Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 3

Cite

APA Ekinci, A. (2016). Urfa Mutfağı: Lezzet Sanatı. Şehir Ve İrfan Araştırmaları Dergisi(3), 85-94.