Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı yüzey işlemlerine tabi tutulmuş üç boyutlu (3B) baskılı geçici kron materyallerinin çeşitli gargaralara batırıldığında renk stabilitesini ve yüzey pürüzlülüğünü değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Örnekler (n=56) dijital ışık işlemeli 3B yazıcı ile üretildi. Örneklerin yarısına tek kat Ultra Glaze verniği uygulandı, diğer yarısına ise OptraGloss polisaj kiti ile polisaj uygulandı. Başlangıç renk ve yüzey pürüzlülük değerleri ölçüldükten sonra numuneler 24 saat boyunca farklı solüsyonlarda [3 gargara (Andorex, Tantum Verde ve Listerine) ve distile su] bekletildi. Solüsyona maruz bırakıldıktan sonra renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri tekrarlanarak numunelerin renk değişimi (ΔE) hesaplandı. Örneklerin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğünü analiz etmek için iki yönlü ANOVA ve post hoc Tukey testi yapıldı (p< 0,05).
Bulgular: Listerin, hem polisaj (4,11±1,0) hem de glaze (3,71±0,98) yüzey işlemlerinde diğer gargaralara göre anlamlı derecede daha düşük renk değişim değerlerine neden oldu (p< 0,05). ∆E, hem glaze hem de polisaj grupları için klinik olarak algılanabilirlik (1.3) ve kabul edilebilirlik eşiklerinden (2.25) daha yüksekti. Solüsyona batırılmadan önce polisaj grubu (0,421±0,122), glaze grubuna (0,073±0,024) göre anlamlı derecede daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri gösterdi (p< 0,001). Gargaralar ve distile su hem polisaj hem de glaze grupları için benzer yüzey pürüzlülüğüne sebep oldu (p> .05). Solüsyona batırıldıktan sonra, Tantum Verde'ye batırılan polisaj grubu dışında tüm gruplar önemli ölçüde daha yüksek yüzey pürüzlülüğü gösterdi (p< .05).
Sonuçlar: Gargaralar, 3B baskılı geçici kron rezininin yüzey pürüzlülüğünü ve renk stabilitesini olumsuz yönde etkilemiştir. Uzun süreli kullanılması planlanan 3B baskılı geçici kuronlar için glaze ile yüzey işlemi uygulanması tavsiye edilebilir.
Anahtar Kelimeler: Dişte Renk Değişikliği, Gargaralar, Geçici Diş Restorasyonu, Yüzey Özellikleri
Bu makale, sempozyum ya da kongrede sunulan bir tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmemiştir. Bu çalışma, yüksek lisans ya da doktora tezi esas alınarak hazırlanmamıştır. Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Background: To evaluate the color stability and surface roughness of a 3D-printed interim crown material subjected to different surface treatments while immersed in various mouthwashes.
Methods: The specimens (n=56) were manufactured with a digital light processing 3D printer. Half of the specimens were coated with one layer of Ultra Glaze varnish, and other half were polished with OptraGloss. After the initial color and surface roughness values were measured, specimens were immersed in different solutions [3 mouthwashes (Andorex, Tantum Verde and Listerine) and distilled water] for 24 hours. After solution exposures, color and surface roughness measurements were repeated, and the color change (ΔE) was calculated. Two-way ANOVA and Tukey’s test were performed to analyze the color difference and surface roughness of the specimens (p< .05).
Results: Listerine caused lower discoloration compared with other mouthwashes in both polish (4.11±1.0) and glaze (3.71±0.98) groups (p< .05). ∆E was greater than the perceptibility (1.3) and acceptability thresholds (2.25) for both polish and glaze groups immersed in mouthwashes. Before solution immersion, the polish group (0.421±0.122) had greater surface roughness values than did glaze group (0.073±0.024) (p< .001). The surface roughness of the mouthwashes and distilled water were similar for both polish and glaze groups (p> .05). After solution immersion, all groups showed greater surface roughness, except for the polish group, which was immersed in Tantum Verde (p< .05).
Conclusion: Mouthwashes negatively impacted the surface roughness and color stability of 3D-printed resin. The use of glazes for 3D-printed interim crowns can be recommended for long-term use.
Keywords: Mouthwashes, Surface Properties, Temporary Dental Restoration, Tooth Discoloration
This article is not the version of a presentation. This article has not been prepared on the basis of a master’s/ doctoral thesis. It is declared that during the preparation process of this study, scientific and ethical principles were followed and all the studies benefited are stated in the bibliography.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Prosthodontics |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 23, 2024 |
Submission Date | July 11, 2024 |
Acceptance Date | November 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Selcuk Dental Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.