Research Article
BibTex RIS Cite

Combining Ability, Hybrid Vigor and Heritability for Quality Quaracteristics in Bread Wheats (Triticum aestivum L.)

Year 2002, Volume: 16 Issue: 29, 12 - 18, 25.06.2002

Abstract

The crosses between three bread wheat cultivars and 10 lines ( 30 hybrid combinations ) were made by line x tester method to determine the bread wheat crsosses and parents with high quality for Central Anatolian Condition .Crude protein and gluten contents, sedimentation values were measured in all parents and their hybrid grogenies. General and specific combining ability, heterosis and heterobeltiosis, broad and narrow sense heritability of parents and crosses were calculated by using the line x tester method. Non-additive gene affects and low narrow sense herita-bility degress were estimated for crude protein, and gluten contents and sedimentation values of grain.The average values of heterosis for all characteristics were positive ,while the average values of heterobeltiosis for all characteris-tics were negative . As a result suitable combinations and parents to be used in quality breeding in bread wheat were determined.Based on tree carastarictic since 2, 5 and 7 nubbered lines with kıraç 66 variety had possitive and signifi-cant GKY variance these can be recmmended in quality breeding programmes for breadwheats

Ekmeklik Buğdaylarda (Triticum Aestivum L.) Kalite Özelliklerinin Kombinasyon Yeteneği, Melez Gücü Ve Kalıtımı

Year 2002, Volume: 16 Issue: 29, 12 - 18, 25.06.2002

Abstract

Orta Anadolu şartları için kaliteli ekmeklik buğday melez ve ebeveynlerini belirlemek amacıyla Konya’da üç ekmeklik buğday çeşidi ve 10 ekmeklik buğday hattı arasında çoklu dizi yöntemine göre melezlemeler (30 melez kombi-nasyon) yapılmıştır. F1 bitkiler ve ebeveynler üzerinde ham protein oranı, gluten oranı ve sedimantasyon değeri analiz-leri yapılmıştır. Bu özellikler için ebeveyn ve melezlerin çoklu dizi analiz yöntemine göre genel ve özel kombinasyon yetenekleri, geniş ve dar anlamda kalıtım dereceleri, ayrıca melezlerin heterosis ve heterobeltiosis değerleri ortaya konmuştur. İncelenen her üç özellik içinde, eklemeli olmayan gen etkisi ve düşük dar anlamda kalıtım dereceleri tespit edilmiştir. Ortalama heterosis değerleri pozitif olurken, ortalama heterobeltiosis değerleri negatif olmuştur.Her üç özellik yönüyle 2,5 ve 7 nolu hatlar ile Kıraç 66 (sedimantasyon değerinde 2 no’lu hatlar hariç ) pozitif ve önemli GKY varyansına sahip olduklarından, ekmeklik buğdayda kalite ıslahı proğramlarında kullanılması önerilen anaçlar olarak belirtilebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Asuman Kan This is me

Bayram Sade This is me

Publication Date June 25, 2002
Submission Date January 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 16 Issue: 29

Cite

EndNote Kan A, Sade B (June 1, 2002) Combining Ability, Hybrid Vigor and Heritability for Quality Quaracteristics in Bread Wheats (Triticum aestivum L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 16 29 12–18.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).