Research Article
BibTex RIS Cite

An Approach Determining of Optimum Length/Width Ratio in A Parcel

Year 2004, Volume: 18 Issue: 33, 1 - 7, 25.06.2004

Abstract

In agricultural practices the parcel length/width ratio has considerable effect on a couple of factors. One of them is the loss of productivity due to the ineffective cultivation of the land close to borders and the other is the loss of time during each turn. The both losses varies according to the length/width ratio of a parcel. Optimum length/width ratio of a parcel is that a parcel which total losses are minimum. In this study the loss of productivity and time during on dif-ferent parcels were depicted graphically in order to obtain an optimum parcel length/width ratio for a parcel. Conse-quently, optimum length/width ratio of a parcel is about 2-2,5.

Bir Parselde Optimum Boy/En Oranının Belirlenmesinde Bir Yaklaşım

Year 2004, Volume: 18 Issue: 33, 1 - 7, 25.06.2004

Abstract

Tarımsal işletmecilik yönünden parsel boy/en oranının etkilediği iki faktör vardır. Bunlar; parsel kenarlarındaki sı-nır ve ona bağlı kayıplar ile parsel üzerinde çalışırken dönüşlerdeki zaman kayıplarıdır. Bu iki temel kayıp faktörü, parsel boy/en oranına bağlı olarak değişmektedir. En uygun boy/en oranı ise, toplam kayıpların en az olduğu boy/en oranı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada; farklı büyüklüklerdeki parsellerde optimum parsel boy/en oranının etkilediği bu iki faktör nedeniyle oluşan alan ve zaman kayıplarının grafiksel olarak ifade edilmesiyle optimum parsel boy/en oranının belirlenmesine çalışılmıştır. Buna göre; en uygun parsel boy/en oranı 2-2,5 aralığında olmalıdır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Botany
Journal Section Research Article
Authors

Yaşar Ayrancı This is me

Publication Date June 25, 2004
Submission Date January 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 18 Issue: 33

Cite

EndNote Ayrancı Y (June 1, 2004) An Approach Determining of Optimum Length/Width Ratio in A Parcel. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 18 33 1–7.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).