This research was carried out with the intent of determining the growing possibilities of sorghum sudangrass cultivars as second crop after the main crop (barley). The experiment was designed with “Randomized Complete Blocks” with 3 replica-tions and conducted in the Karaman Province Directorate Nursery. In this study, four cultivars of sorghum sudangrass hy-brids (Grazer, El Rey, Grass II, Jumbo) were used as experiment materials.
In the research, the grass yields of sorghum sudangrass cultivars were 6483.73 kg/da (Grazer) - 7671.23 kg/da (Jumbo), dry matter yields were 2093.50 kg/da (Grazer) - 2321.00 kg/da (Jumbo), crude protein rates were %4.41 (Grazer) - %5.15 (El Rey) and crude protein yields were 93.53 kg/da (Grazer) - 113.00 kg/da (El Rey) respectively. In the study, although “Jumbo” cultivar came to the fore, all tested sorgum-sudangrass cultivars in the experiment are considered to be grown as second crop under Karaman ecological conditions, because there was no found statistical difference on grass yield and dry matter yield among varieties.
Bu araştırma, ana ürün (arpa) hasadından sonra sulu şartlarda ikinci ürün olarak silajlık sorgum sudan otu melezi çeşit-lerinin yetiştirilme imkanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, Karaman Tarım İl Müdürlüğü fidanlığı tarlasında “Tesadüf Blokları” deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 4 çeşit sorgum-sudan otu melezi (Gra-zer, El Rey, Grass II, Jumbo) materyal olarak kullanılmıştır.
Araştırmada, sorgum-sudan otu melezlerinin yeşil ot verimleri 6483.73 kg/da (Grazer) - 7671.23 kg/da (Jumbo), kuru madde verimleri 2093.50 kg/da (Grazer) – 2321.40 kg/da (Jumbo), ham protein oranları % 4.41 (Grazer) - % 5.15 (El Rey), ham protein verimleri 93.32 kg/da (Grazer) - 113.00 kg/da (El Rey) arasında değişmiştir. Araştırmada, Jumbo çeşidi ön plana çıkmakla beraber çeşitler arasında yeşil ot verimi ve kuru madde verimi yönüyle istatistiksel olarak önemli farklılık bulunmadı-ğından, denemede yer alan tüm sorgum-sudan otu melezi çeşitleri arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek çeşitler olarak görülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2005 |
Submission Date | January 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 19 Issue: 35 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).