Günümüzde patojen mikroorganizmaları ortadan kaldırmada pestisidler ve organik kimyasallar zor parçalandığı, bitki ve hayvanlarda depolanarak besin zinciri yolu ile canlılara toksik etki yaptığı için son yıllarda biyolojik mücadelenin önemi art-mıştır. Biyolojik mücadele etmeni olarak çeşitli mikroorganizmalar kullanılmaktadır. Trichoderma spp’de bu amaçla kullanı-lan funguslardan biridir. Bu çalışmada, farklı gübrelerin Trichoderma harzianum izolatlarının spor üretimi ve misel gelişimi-ne etkileri in vitro’da incelenmiştir. En düşük koloni çapı T7 izolatı ile üre içeren ortamda alınmıştır. T7 izolatını, T14 izolatı izlemiştir. T. harzianum izolatlarının kuru misel ağırlıklarında farklılıklar oluşmuş, besi ortamlarına verilen gübreler spor sayılarını arttırmıştır. En fazla spor üretimi üre (60 mg/l), amonyum sülfat ve üre + triple süper fosfatta bulunmuştur.
Nowadays, pestisides and organic compounds are being widely used to inhibit pathogen microorganisms. Degradation of these compounds are very difficult and accumulation and concentration of them in food chains leading to toxicity in animals at higher tropic level. As a result, biological control has become increasingly important in recent years. It is showed that Tricho-derma spp. could be used as a biocontrol agent. In this study, spore production and mycelial growth of Trichoderma harzi-anum isolates were studied in vitro. The lowest colony diameter was obtained from isolate T7 in urea. It was followed by T14. Differences in dry weight of mycelial growth of T. harzianum were observed between the isolates and addition of fertilizers to the media increased numbers of spores. Addition of fertilizers to the media increased number of spore. There was maximum spore production in urea, ammonium sulphate and urea + triple super phosphate.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2005 |
Submission Date | January 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 19 Issue: 35 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).