This research was carried out with the intent of determining the growing possibilities of silage hybrid maize as second and irrigated crop after the main crop (barley).The experiment was designed with “Randomized Complete Blocks” with 3 replications and conducted in the Karaman Province Directorate Nursery. In this study, four cultivars of hybrid maize (Te-migi, Doge, C-955, Dracma) were used as experiment materials.
In the research, the grass yields of hybrid maize cultivars were 6892.80 kg/da (Doge) - 8488.03 kg/da (C-955), dry mat-ter yields were 2193.43 kg/da (Doge) - 2657.53 kg/da (Temigi), crude protein rates were % 3.94 (Dracma) -%4.74 (Temigi) and crude protein yields were 98.33 kg/da (Doge) - 127.00 kg/da (Temigi) respectively. In a one year study, although “C-955” and “Temigi” cultivars came to the fore, all tested maize cultivars in the experiment are considered to be grown as second crop under Karaman ecological conditions.
Bu araştırma, ana ürün (arpa) hasadından sonra sulu şartlarda ikinci ürün olarak silajlık hibrit mısır çeşitlerinin yetişti-rilme imkanlarını belirlemek amacıyla, Karaman Tarım İl Müdürlüğü fidanlığı tarlasında “Tesadüf Blokları” deneme dese-ninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 4 çeşit hibrit melez mısır (Temigi, Doge, C-955, Dracma) materyal olarak kullanılmıştır.
Araştırmada, hibrit mısır çeşitlerinin yeşil ot verimleri 6892.80 kg/da (Doge) - 8488.03 kg/da (C-955), kuru madde verim-leri 2193.43 kg/da (Doge) - 2657.53 kg/da (Temigi), ham protein oranları % 3.94 (Dracma) - % 4.74 (Temigi), ham protein verimleri 98.33 kg/da (Doge) -127.00 kg/da (Temigi) arasında değişmiştir. Bir yıllık olarak yürütülen bu araştırmada, C-955 ve Temigi çeşitleri daha ön plana çıkmakla beraber, denemeye alınan tüm çeşitler Karaman ekolojik şartlarında ikinci ürün olarakyetiştirilebilecek çeşitler olarak görülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2006 |
Submission Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 20 Issue: 39 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).