Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Increasing Doses of TKI-Humas and Phosphorous to the Growth of Dry Beans (Phaseolus vulgaris L.)

Year 2015, Volume: 2 Issue: 2, 84 - 89, 25.12.2015

Abstract

The aim of this experiment was to determine effects of increasing levels of TKI-Humas (liquid, 12 % humic and fulvic acid, % 5 organic matter and pH= 11) and phosphorous (DAP: 18 % N, 46 % P2O5) application on the yield and quality of Goynuk 98 beans type grown under field condition at Konya sugar’s factory experimental field at Cumra. The experiment was conducted by randomized complete block design in factorial arrangements with three replications to this effects 0 (control), 4, 8, 12 L da-1 of liquid TKI-Humas and 0 (control), 5, 7.5, 10 kg da-1 P205 was applied to the soil before sowing using DAP as a source of phosphorus. According to the research results, application of TKI-Humas with phosphorous doses increased yield, protein and plant phosphorous content as comparaed to the control. Application of both TKI-Humas and phosphorus in-creased yield and plant phosphorus content to a statistically significant level. Application of TKI-Humas based on the average of phosphorus application has increased yield between 15 to 50 % as compared to control (87.1 kg da-1). Again application of phosphorous based on the average TKI-Humas application has increased beans yield between 10 to 19 % as compared to the control (95.0 kg da-1). As a result application of 12 L da-1 from TKI-Humas with 5 kg da-1 of phosphorous can be recommended due to the fact that it increased yield and plant nutrient and was also economic.

Artan Dozlarda TKİ-Hümas ve Fosfor Uygulamaların Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Bitkisinin Gelişimine Etkileri

Year 2015, Volume: 2 Issue: 2, 84 - 89, 25.12.2015

Abstract

Bu çalışma, artan seviyelerde TKİ-Hümas (Sıvı, % 12 Hümik+Fulvik asit, %5 Organik madde, pH=11) ve fosfor (DAP: % 18 N, % 46 P2O5) uygulamalarının Göynük-98 fasulye bitkisinin verim ve kalite unsurları üzerine etkileri belirle-mek amacıyla tarla şartlarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında 2 faktörlü faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü yürütülen denemede TKİ-Hümas 0 (kontrol), 4, 8, 12 L da-1 ve Fosfor 0, 5, 7.5 ve 10 kg da-1 P2O5 kullanılmıştır. Denemede TKİ-Hümas fosfor kaynağı olarak kullanılan DAP ekim öncesinde toprağa uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre fasulye bitkisinin verimi, protein içeriği ve yaprak fosfor kapsamında kontrole göre artışlar meydana gel-miştir. Ayrıca fasulye bitkisinin verim ile bitki yaprağının fosfor kapsamı üze-rine hem TKİ-Hümas hemde fosfor uygulamalarının etkisi istatistiki bakımdan önemli bulunmuştur. Fosfor uygulamasının ortalaması olarak TKİ-Hümas uygu-laması, fasulye bitkisinin tane veriminde kontrole (87.1 kg da-1) göre % 15 ile % 50 arasında değişen oranlarda artışa neden olduğu belirlenmiştir. TKİ-Hümas uygulamasının ortalaması olarak fosfor uygulamasında ise fasulye bitkisinin tane veriminde kontrole (95.0 kg da-1) göre % 10 ile % 19 arasında değişen oran-larda artışa neden olmuştur. Sonuçta, bitkilerin beslenmesi, ekonomik olması ve verimin artırılması bakımından 12 L da-1 TKİ-Hümas ve 5 kg da-1 P2O5 kombi-nasyonu önerilebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Khalfan Awadhi Mtua This is me

Fatma Gökmen Yılmaz This is me

Sait Gezgin This is me

Publication Date December 25, 2015
Submission Date March 9, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 2

Cite

EndNote Mtua KA, Yılmaz FG, Gezgin S (December 1, 2015) Effects of Increasing Doses of TKI-Humas and Phosphorous to the Growth of Dry Beans (Phaseolus vulgaris L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 2 2 84–89.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).