This study was carried out to estimate live weight, live weight gain and feed consumption values by using the means of body measurements (height at withers, height at rump, chest girth, chest depth, body length, leg girth) of Anatolian Merino male lambs at fattening period. The correlation coefficient between live weight and body measurements changed from 0.674 to 0.788 and were statistically significant (p<0.01). When live weight gain only significantly related to live weight (p<0.05), the relationships between feed consumption and height at withers, height at rump, chest depth, live weight (p<0.01) and body length, leg girth (p<0.05) were found to be significant. Live weight were estimated by using only chest girth as LW=- 51.8+1.04CG, due to its high and statistically significant relationship between final body weights.
Bu çalışmada Anadolu Merinosu erkek kuzularında besi dönemi vücut ölçülerine (cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs çevresi, göğüs derinliği, vücut uzunluğu, but çevresi) ait ortalamalardan canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimlerinin regresyon analizi yardımıyla tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındaki korelasyonlar 0.674 ile 0.788 arasında değişmiş ve istatistik olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Canlı ağırlık artışı ile sadece canlı ağırlık arasında önemli (p<0.05) ilişki bulunurken, yem tüketimi ile cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs derinliği ve canlı ağırlık arasında (p<0.01), vücut uzunluğu ve but çevresi arasında (p<0.05) önemli korelasyonlar tespit edilmiştir. Besi sonu canlı ağırlığı ile göğüs çevresi arasında yüksek ve istatistik olarak önemli ilişki bulunması nedeniyle, vücut ölçülerinden sadece göğüs çevresi kullanılarak canlı ağırlık CA=-51.8+1.04GÇ şeklinde tahmin edilmiştir. Bu denkleme ait belirleme katsayısı % 61.8 (p<0.01) olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 29, 2018 |
Submission Date | January 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).