In this study, drying kinetics of Hacıhaliloğlu type apricots which are grown in Malatya region were determined. In trials, air temperatures were taken as 70, 75, 80 0C and air velocities were taken as 1.0, 2.0, 3.0 m/s. Some of apricot samples were dried after sulfuring. According to the analysis of Ficks’ Second Rule, diffusion coefficient was calculated for each air tempera-ture and velocity.
According to the results, with the increasing of temperature, was determined to increase both drying velocity and effective diffusion coefficient.Values of effective diffusion coefficient of samples were found as 4,952x10-10 ... 1,362x10-9 and 3,549x10-10 ...7,180x10-10 m2/s, in sulfured apricots and non- sulfured apricots, respectively.
Bu çalışmada, ihraç ürünlerimizden olan ve Malatya Bölgesi’nde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetik-lerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 70 0C, 75 0C ve 80 0C, hava hızı olarak 1.0 m/s, 2.0 m/s ve 3.0 m/s alınmış, kayısı örnekleri hiçbir ön işlem uygulanmadan ve kükürtleme işlemine tabi tutulduktan sonra kurutulmuş-lardır. Fick’in II. Yasasının çözümünden her bir deneme koşulu için difüzyon katsayısı hesaplanmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre, artan sıcaklık ile hem kuruma hızının hem de efektif difüzyon katsayısının arttığı görülmüştür. Efektif difüzyon katsayısı, kükürtlenerek kurutulan kayısılarda 4,952x10-10 ile 1,362x10-9 m2/s arasında, kükürtlenmeden kurutu-lan kayısılarda ise 3,549x10-10 ile 7,180x10-10 m2/s arasında değişmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 21 Issue: 42 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).