Review
BibTex RIS Cite

Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine

Year 2017, Volume: 31 Issue: 3, 177 - 183, 29.12.2017

Abstract

Ustilagomaydis DC (Corda) is a plant pathogen that causes swellings called gall (tumor) on above-ground parts of the maize plants in particular on cobs and reduces yield and quality of maize. However, it is used as a model orgamism in genetic studies in research laboratories with complex life cycle and cultured in nutrient media. Smut galls, formed by the fungus on the cobs, also have been consumed as a delicacy in Mexico and Latin America since Aztecs times. Smut galls, named as huitlacoche or cuitlacoche in Mexico, are also known as the names, maize mushroom, Mexican truffle and maizteka. This review was prepared to reveal smut fungus in detail and raise awareness about evaluating the galls formed by the fungus as food in the World.

Araştırma Laboratuvarından Meksika Mutfağına: Ustilagomaydis

Year 2017, Volume: 31 Issue: 3, 177 - 183, 29.12.2017

Abstract

Ustilagomaydis DC (Corda), mısır bitkisinin topraküstü organlarında özellikle koçanlarda ‘‘gal (ur)’’ adı verilen şişkinlikler oluşturan, mısırın verim ve kalitesini azaltan bir bitki patojenidir. Buna karşılık, kültüre alınabilmesi ve karmaşık hayat çemberiyle araştırma laboratuvarlarında genetik çalışmalar için model organizma olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, fungusun mısır koçanlarında oluşturduğu rastık galleri Meksika ve Latin Amerika’ da Aztekler zamanından beri çok sevilen bir gıda olarak tüketilmektedir. Meksika’ da ‘’huitlacoche’’ veya ‘’cuitlacoche’’ olarak isimlendirilen rastık galleri, ‘’mısır mantarı’’, ‘’Meksikantrüfü’’, ve ‘’maizteka’’ gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu derleme, mısır rastık fungusunun detaylı olarak ortaya konulması ve fungusun oluşturduğu gallerin Dünya’da özellikle gıda olarak değerlendirilmesi noktasında farkındalık yaratılması amacı ile hazırlanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Review Articles
Authors

Mehmet Aydoğdu This is me

Nuh Boyraz This is me

Publication Date December 29, 2017
Submission Date March 13, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 31 Issue: 3

Cite

EndNote Aydoğdu M, Boyraz N (December 1, 2017) Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31 3 177–183.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).