In this study, 20 artesian well’s water samples that they are run by big city municipality of Konya were investigated for to-tal jerm, total coliform and Pseudomanas spp. by dilution-plaque and triple tube methods. Total jerm numbers of 98 water samples which examined by dilution-plaque method were between 1-100 (Coloni Forming Unite) cfu/ml and Pseudomanas spp. was not found in any water samples. Water samples left at the room temperature during 7 days and after that total jerm numbers reached to 1000 cfu/ml. the total coliform numbers in the water samples were (0) according to Must Probably Num-ber (MPN) by triple tube method.The results have showed that, Konya drinking water which supplied from artesian wells are clean according to total coliform and Pseudomonas spp. where total jerm number was appropriate to standarts of water and must degree increase of total jerm number in the water samples at left of room temperature.
Bu çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen 20 adet derin sondaj kuyusu su örnekleri; total jerm total koliform ve Pseudomonas spp. yönünden, Dilüsyon-Plak ve Üçlü Tüp yöntemleri ile araştırılmıştır. Dilüsyon-plak yöntemi ile incelenen 98 adet su örneğinin total jerm sayısı 1-100 (koloni oluşturan birim) kob/ml arasında bulunmuş ve Pseudomonas spp. hiçbir su örneğinde tespit edilememiştir. Su örnekleri oda sıcaklığında 7 gün süre ile bekletildikten sonra total jerm sayıla-rı 1000 kob/ml’ye kadar yükselmiştir. Üçlü tüp yöntemi ile; incelenen su örneklerindeki total koliform sayıları, Kuvvetle Muh-temel Sayı (KMS) hesabına göre (0) olarak belirlenmiştir. Bulgular, derin sondaj kuyularından sağlanan Konya içme sularının total koliform ve Pseudomonas spp. yönünden temiz, total jerm sayısı yönünden standartlara uygun olduğunu ve oda sıcaklı-ğında bekletilen su örneklerinde, total jerm sayısının önemli derecede arttığını göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 21 Issue: 43 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).