Essential oil vapours derived from eighteen plant species in Lauraceae, Apiaceae, Lamiaceae, Araceae and Asteraceae families were tested for their fumigant effect against the adults of Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Chrysomelidae) in condition of 28±2°C and 65±5% relative humidity. The dose of essential oils applied was 10 µl/l air and their exposure times were 24, 48 and 72 h. In adults of A. obtectus, 100% mortality could be achieved with the essential oils of Rosmarinus officinalis L. and Salvia fruticosa Mill. species in 10 µl/l air after 24 h. The higher mortality rates than 90% were observed with the essential oils of Laurus nobilis L., Artemisia dracunculus L. and Mentha aquatic L. species Generally, the mortality rates increased with increasing exposure period at the 24 and 48 h. The results of the study suggest that essential oils from these five plants (R. officinalis, S. fruticosa, L. nobilis, A. dracunculus ve M. aquatica) have a pot
Fasulye Tohum Böceği (Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Chrysomelidae))’nin erginlerine karşı Lauraceae, Apiaceae, Lamiaceae, Araceae ve Asteraceae familyalarında yer alan 18 adet bitkiden elde edilen uçucu yağların fumigant etkisi 28±2°C sıcaklık ve %65±5 orantılı nem koşullarında denenmiştir. Uygulanan uçucu yağların dozu 10 µl/l hava ve uygulama süreleri 24, 48 ve 72 saat olmuştur. Rosmarinus officinalis L. ve Salvia fruticosa Mill. uçucu yağları 10 µl/l hava dozunda ve 24 saat maruz bırakma süresinde %100 ölüm meydana getirirken, Laurus nobilis L., Artemisia dracunculus L. ve Mentha aquatica L. uçucu yağlarında %90 üzerinde ölüm oranları gözlenmiştir. Genel olarak ölüm oranları 24 ve 48 saat maruz bırakma sürelerinde artmıştır. Çalışma sonuçları, R. officinalis, S. fruticosa, L. nobilis, A. dracunculus ve M. aquatica uçucu yağlarının A. obtectus erginlerini depo şartlarında kontrol etme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2014 |
Submission Date | January 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).