This study was carried out to determine the effect of potassium rates applied by drip irrigation on the yield and the quality of sugar beet (Beta vulgaris L.) on the experimental fields of Sugar Institute in Ankara, Turkey between 2009 and 2010. The experimental design was randomized block with 4 replicates. Four potassium rates (25, 50, 75 and 100 kg K2O ha-1) were applied by drip irrigation system. Data were made on root yield, sugar content, estimated extractable sugar content, white sugar yield, α-amino N, sodium and potassium contents. Effects of applied potassium rates were not found statically significant on yield and quality of sugar beet in drip irrigation in 2009 and 2010 however the highest root yield was obtained at 75 kg ha-1 potassium rate in 2009 and 25 kg ha-1 potassium rate in 2010. While the highest sugar content was obtained at 25 kg ha-1 potassium rate in 2009, it was obtained at 50 kg ha-1 potassium rate in 2010.
Bu çalışma, şeker pancarı (Beta vulgaris L.)’na damla sulama yöntemi ile verilen potasyumun verim ve kalite değerlerine etkisini tespit etmek amacıyla 2009–2010 yılları arasında, TŞFAŞ Şeker Enstitüsü (Ankara) deneme tarlalarında yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Potasyum uygulamaları 2.5, 5, 7.5 ve 10 kg K2O da-1 olmak üzere
4 farklı düzeyden oluşmuştur. Çalışmada şeker pancarı kök verimi, şeker kapsamı, arıtılmış şeker kapsamı, arıtılmış şeker verimi, zararlı azot kapsamı, sodyum ve potasyum kapsamı incelenmiştir. Şeker pancarının verim ve kalite analiz sonuçlarına göre 2009 ve 2010 yılında damla sulama sistemi ile uygulanan 4 farklı potasyum uygulaması, şeker pancarı verim ve kalite değerleri üzerine istatistiksel olarak önemli bir etki yapmamakla birlikte en yüksek şeker pancarı kök verimi 2009 yılında 7.5 kg K2O da–1 , 2010 yılında ise 2.5 kg K2O da–1 uygulamasından elde edilmiştir. En önemli kalite değeri olan şeker kapsamı en yüksek değeri 2009 yılında 2.5 kg K2O da–1 uygulamasından elde edilirken 2010 yılında ise 5 kg K2O da–1 uygulamasından elde edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2014 |
Submission Date | January 10, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).