Olive knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi cause important losses on olive trees. One hundred and eighty nine branch samples were collected from eight districts of Aydın Province (Söke, Koçarlı, Çine, Nazilli, Karacasu, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak) in 2006 and 2007. It was mainly used growth PVF1 and King’s B mediums, levan production on NSA, growth at 37 ºC, oxsidase, aesculin hydrolisis, pectolytic activity, arginine dihidrolase, gelatin hydrolisis, hypersensitive reaction on tobacco, nitrat reduction, urease activity, using of erythritol, mannitol, sorbitol and sucrose, D- arabinose, nitrate reduction, production of IAA, egg yolk test on isolation and determination of the pathogen. In the molecular identification of the pathogen, iaal and hrc gene regions were amplified by PCR. Pathogenicity tests were performed on shoots of olive and oleander seedlings and all of the P. s. pv. savastanoi isolates were able to produce galls on the olive plants. Eighty five isolates were identified as P. s. pv. savastanoi by biochemical, physiological and PCR tests and presence rate of pathogen was determined as 44.9% on the collected samples from Aydin province.
Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi ’nin neden olduğu zeytin dal kanseri hastalığı zeytin ağaçlarında önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Aydın İlindeki sekiz ilçede (Söke, Koçarlı, Çine, Nazilli, Karacasu, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak) 2006 ve 2007 yıllarında yapılan surveylerde, 189 adet dal ve sürgün örneği toplanılmıştır. Etmenin izolasyonu ve tanılanmasında başlıca PVF1 ve King B besi yerlerinde gelişim, NSA’ da levan oluşumu, 370C’ de gelişim, oksidaz testi, esculin hidrolizi, pektolitik aktivite testi, arginine dehidrolaz testi, jelatinin hidrolizi, tütün yaprağında aşırı duyarlılık reaksiyonu, nitrat redüksiyonu, üreaz aktivitesi, erythritol, mannitol, sorbitol ve sakkaroz kullanımı, D- arabinoz, nitrat indirgenmesi, IAA üretimi, yumurta sarısı testi testleri kullanılmıştır. Patojenin moleküler tanısında, PCR ile iaal ve hrc gen bölgeleri çoğaltılmıştır. Patojenisite testleri zeytin ve zakkum fidanlarının sürgünlerinde gerçekleştirilmiş, P. s. pv. savastanoi izolatlarının tümünün zeytinde ur oluşturma kabiliyetinde olduğu gözlenmiştir. Biyokimyasal, morfolojik, fizyolojik ve PCR testlerinden elde edilen bulgulara göre, 85 örnekte P. s. pv. savastanoi tanılanmış ve il genelinden toplanan örneklerde etmenin yaygınlık oranı %44,9 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).