This research was carried out with aiming to determine yield and some quality parameters of 16 barley genotypes (5 varieties and 11 lines) in the growing period of 2006-2007 and 2007-2008 in Konya-Center and Çumra location in randomized complete block design with 2 replicates. Grain yield, 1000 kernel weight, cellulose content, protein content and protein yield were evaluated in this research. According to the results including two years and four location aver-ages ranged between; grain yield 257-381 kg/da, thousand kernel weight 38.30-43.17 g, protein content 11.08-12.15 %, protein yield 28.97-42.90 kg/ha and cellulose content 5.22 % - 6.47 %. There were significant differences in tested characters among barley genotypes. Also the genetic and enviromental effects on these properties were examined statis-tically. Correlations among yield and quality traits changed under different locations.
Bu çalışma, 2006-2007 ve 2007-2008 yetiştirme periyodunda 16 arpa genotipinin (5 çeşit ve 11 hat) verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla Konya-merkez ve Çumra lokasyonlarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada tane verimi, bin tane ağırlığı, selüloz oranı, protein oranı ve protein verimi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre iki yıl ve 2 çevredeki ortalama tane verimi: 257-381 kg/da, bin tane ağırlığı 38.30-43.17 g, protein oranı % 11.08-12.15, protein verimi 28.97-42.90 kg/da ve selüloz oranı ise % 5.22-6.47 arasında değişmiştir. Arpa genotipleri arasında incelenen özellikler yönünden önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca incelenen bu özelliklere çeşit ve çevrenin etkisi istatistiksel açıdan da ortaya konmuştur. Çevre koşulları ile çevre ve çeşit interaksiyonunun verim ve kalite özellikleri üzerinde belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır. Verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin çevrelere göre değiştiği tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).