Research Article
BibTex RIS Cite

Use Pre-Harvest Treatments To Keeping Quality and Long Shelf Life of Some Date Palm Cultivars

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 65 - 74, 25.04.2011

Abstract

This study was carried out on three date palm cultivars (Samany, Amhat and Sewy) grown in Abo-Rawash area Giza Governorate, Egypt. This work aimed to study the influence of pre-harvest treatments as direct spray on fruits by solu-tions boron (0.5% in the form of boric acid) and calcium (10 g/L (w/v) in the form of calcium nitrate) alone or in combi-nation to improve quality of date palm fruits during cold storage and increasing marketing period (Shelf life). Fruits were picked in maturity stage and stored at 0.0 ± 1○ C and 85 – 90% relative humidity (RH). Fruit quality characteris-tics i.e. weight loss, decay %, fruit firmness (Lb\inch2), total soluble solid percentage (TSS %), total acidity percentage (TA %), total soluble sugars and tannins % were evaluated. Assay of the stored fruits was made at 20 days intervals and additional fruits were left at room temperature (20± 2○ C) for one week as stimulated marketing period. The results showed that all spraying treatments gave the best effect in fruit quality assessments when compared with control. The combined treatment gave the highest value of fruit TSS% and total soluble sugars while decreasing TA% weight loss % and fruit decay % during cold storage for 40 days. Furthermore, the same trend was observed after cold storage for week on 20± 2○ C. It can be recommended spraying date palm fruits twice with the combined treatment of 0.5% boric acid + 10 g/L (w/v) calcium nitrate to improve fruit quality during cold storage and shelf life period.

Hasat Öncesi Denemelerle Bazı Hurma Ağacı Kültür Bitkilerinin Kalitesinin Korunması ve Raf Ömrünün Uzatılması

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 65 - 74, 25.04.2011

Abstract

Bu çalışma; Mısır Giza eyaleti Abo-Rawash bölgesinde yetiştirilen 3 hurma ağacı kültür bitkisi (Samany, Amhat ve Sewy) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada hurma ağacı meyvelerinin soğuk depolama boyunca kalitesini yük-seltmek ve raf ömrünü uzatmak için, meyvelerin üzerine tek yahut kombine olarak bor (%0,5 borik asit formunda) ve kalsiyum (10 g/L kalsiyum nitrat formunda) çözeltileri püskürtmek gibi hasat öncesi denemelerin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Meyveler olgunluk devresinde seçilmiş ve 0.0 ± 1oC ve % 85-90 bağıl nemde depolanmıştır. Ağırlık kay-bı, % çürüklük, meyve sertliği (Lb/inch2), % toplam çözünür katı madde (% TSS), % toplam asitlik (% TA), toplam çözü-nür şeker ve % tannins gibi meyvenin kalite özellikleri belirlenmiştir. Depolanmış meyvelerin analizleri 20 günlük aralık-larla yapılmış ve ilave meyveleri oda sıcaklığında (20±2oC) 1 hafta raf ömrü için bırakılmıştır. Bütün püskürtme dene-melerinin, kontrol örnekleri ile karşılaştırıldığında meyvenin kalite özellikleri üzerine en iyi etkiyi verdiği belirlenmiştir. 40 günlük soğuk depolama boyunca, kombine denemelere maruz bırakılan meyvelerin % TSS ve toplam çözünür şeker miktarları en yüksek değeri verirken, % TA, % ağırlık kaybı ve % meyve çürüklüğünün düştüğü belirlenmiştir. Bununla beraber, aynı eğilim soğuk depolamadan sonra 20 ±2oC de, 1 hafta gözlenmiştir. Meyvelerin soğuk depolama boyunca kalitesini ve raf ömrünü arttırmak için hurma ağacı meyvelerinin hasat öncesi 2 kez % 0,5 borik asit+ 10 g/L kalsiyum nitrat çözeltileri ile kombine olarak spreylenmesi önerilebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

M. Hafez Omaıma This is me

M. A. Maksoud This is me

S. Zaied Nagwa This is me

A. Saleh Malaka This is me

Publication Date April 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 1

Cite

EndNote Omaıma MH, Maksoud MA, Nagwa SZ, Malaka AS (April 1, 2011) Use Pre-Harvest Treatments To Keeping Quality and Long Shelf Life of Some Date Palm Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 1 65–74.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).