Research Article
BibTex RIS Cite

Some Pesticide Residues of Stone and Nuts Fruit Species

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 75 - 83, 25.04.2011

Abstract

In this research, some pesticide residues which are widely used of stone fruits species which are plum (14 pieces), apricot (7 pieces), sweet cherry (9 pieces), nectarine (3 pieces), peach (10 pieces), sour cherry (3 pieces); nuts fruit species which are pistachio (2 pieces), almonds (11 pieces), nuts (11 pieces) and walnuts (23 pieces) samples were investigated which taken from local markets and wholesale markets in Konya City. Sample extraction was performed in Selcuk University Agricultural Faculty laboratories of both departments of Horticulture and Crop sciences, while LC-MS/MS Liquid Chromatography (HPLC) analysis were conducted in the Organic Agricultural Products and Residue Analysis Laboratory of Republic of Turkey Ministry of Agriculture and Rural Affairs Izmir Province Control Laboratory. According the results, Amitraz was determined at 281.0 μg/kg level in an apricot sample that this value is about 6 times the limit value allowed according to Turkish Food Codex. Monocrotophos, which is completely prohibited, was determined as 26.0 μg/kg in a sample of a cherry, completely forbidden pesticide Chlorpyrifos was found as 5.0 μg/kg in a sour cherry sample. Chlorpyrifos pesticide residue was also determined at 929.0 μg/kg level in an peach sample that this value exceeds about 5 times the limit value given (200.0 μg/kg) in Turkish Food Codex. In some other samples the pesticides levels were found below tolerance value, while in the remaining samples there was no pesticides residue.

Sert Çekirdekli ve Sert Kabuklu Meyve Türlerinde Bazı Pestisit Kalıntıları

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 75 - 83, 25.04.2011

Abstract

Bu araştırmada, Konya yöresinde halkın tüketimine sunulan mahalli pazarlar, kuru yemişçiler ve market gibi alanlardan toplanan sert çekirdekli meyve türlerinden erik (14 adet), kayısı (7 adet), kiraz (9 adet), nektarin (3 adet), şeftali (10 adet), vişne (3 adet); sert kabuklu meyve türlerinden Antep fıstığı (2 adet), badem (6 adet), ceviz (23 adet), fındık (11 adet) gibi meyve örnekleri olmak üzere toplam 89 adet numunede, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmada örneklerin ekstraksiyon aşamaları Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümlerine ait laboratuvarlarda, kalıntı analizleri ise T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün Organik Tarım Ürünleri ve Kalıntı Analiz Laboratuvarı’nda LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, bir kayısı numunesinde 281.0 μg/kg Amitraz düzeyinin Türk Gıda Kodeksi’nde bulunmasına izin verilen tolerans değerinin (50.0 μg/kg) yaklaşık 6 katı olduğu; bir kiraz numunesinde tamamen yasaklanan Monocrotophos pestisitinin 26.0 μg/kg düzeyinde olduğu, bir vişne numunesinde de kullanımı yasaklanan 5.0 μg/kg düzeyinde Chlorpyrifos pestisit kalıntısının bulunduğu, yine bir şeftali numunesinde 929.0 μg/kg Chlorpyrifos pestisit kalıntısının bulunup elde edilen değerin Türk Gıda Kodeksin’de belirtilen tolerans değerinin (200.0 μg/kg) oldukça üzerinde olup, yaklaşık 5 katı bir değer gösterdiği belirlenmiştir. Diğer bazı numunelerde ise tolerans değerlerinin altında değerler elde edilirken, kalan diğer örneklerde tespit edilebilir düzeyde pestisit kalıntılarına rastlanmamıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Nilda Ersoy This is me

Öner Tatlı This is me

Senar Özcan This is me

Ebru Evcil This is me

Leyla Şengül Coşkun This is me

Esra Erdoğan This is me

Publication Date April 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 1

Cite

EndNote Ersoy N, Tatlı Ö, Özcan S, Evcil E, Coşkun LŞ, Erdoğan E (April 1, 2011) Some Pesticide Residues of Stone and Nuts Fruit Species. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 1 75–83.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).