Research Article
BibTex RIS Cite

Pesticide Residue Levels in Some Pome Fruits Consumed To Public in Konya Province

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 84 - 89, 25.04.2011

Abstract

In this study, 203 pieces of residue levels of pesticides in apple, pear and quince samples (63 pieces) col-lected in for human consumption areas in the province of Konya were investigated. The amounts of pesti-cide residue in the samples were detected with LC-MS/MS and GC-MS by taking into consideration the values of tolerance of Turkish Food Codex (TGK). As a result of the study sample of 63 pieces of soft stone fruit, 43 samples were found at least one pesticide residue. Pesticide residues were determined in 68% of the total sample. According the results, Thia-bendazol, which is completely prohibited (TGK tolerance value of 10 μg/kg), was determined as 15 μg/kg in a sample of an apple, as 6 μg/kg in another sample of an apple. Chlorpyrifos, which is prohibited, was determined at 8.0 ve 5.0 μg/kg levels in two quince samples. Amitraz pesticide residue was also determined at 147 μg/kg level in a pear sample that this value exceeds about 3 times the limit value given (50 μg/kg) in Turkish Food Codex.

Konya’da Halkın Tüketimine Sunulan Bazı Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinde Pestisit Kalıntı Düzeyleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 84 - 89, 25.04.2011

Abstract

Bu çalışmada, Konya’da halkın tüketimine sunulan alanlardan toplanan, 63 adet elma, armut ve ayva örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında ana-lizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’ nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Toplam 63 adet yumuşak çekirdekli meyve örneğinde yapılan çalışma sonucunda, 43 numunede en az bir pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Kalıntı rastlanan numuneler toplam numunenin % 68’ini temsil etmekte-dir. Araştırma bulgularına göre, bir elma numunesinde kullanımı tamamen yasak olan Thiabendazol (TGK tolerans değeri 10 μg/kg)’un 15 μg/kg, diğer bir elma numunesinde ise 6 μg/kg düzeylerinde olduğu; yine iki ayva numunesinde kullanımı yasak olan Chlorpyrifos’un 8.0 ve 5.0 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca bir armut numunesinde de 147 μg/kg Amitraz’ın TGK’nın tolerans değeri olan 50 μg/kg değerinin yaklaşık 3 katı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Nilda Ersoy This is me

Öner Tatlı This is me

Senar Özcan This is me

Ebru Evcil This is me

Leyla Şengül Coşkun This is me

Esra Erdoğan This is me

Publication Date April 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 1

Cite

EndNote Ersoy N, Tatlı Ö, Özcan S, Evcil E, Coşkun LŞ, Erdoğan E (April 1, 2011) Pesticide Residue Levels in Some Pome Fruits Consumed To Public in Konya Province. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 1 84–89.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).