In this study, 203 pieces of residue levels of pesticides in apple, pear and quince samples (63 pieces) col-lected in for human consumption areas in the province of Konya were investigated. The amounts of pesti-cide residue in the samples were detected with LC-MS/MS and GC-MS by taking into consideration the values of tolerance of Turkish Food Codex (TGK). As a result of the study sample of 63 pieces of soft stone fruit, 43 samples were found at least one pesticide residue. Pesticide residues were determined in 68% of the total sample. According the results, Thia-bendazol, which is completely prohibited (TGK tolerance value of 10 μg/kg), was determined as 15 μg/kg in a sample of an apple, as 6 μg/kg in another sample of an apple. Chlorpyrifos, which is prohibited, was determined at 8.0 ve 5.0 μg/kg levels in two quince samples. Amitraz pesticide residue was also determined at 147 μg/kg level in a pear sample that this value exceeds about 3 times the limit value given (50 μg/kg) in Turkish Food Codex.
Bu çalışmada, Konya’da halkın tüketimine sunulan alanlardan toplanan, 63 adet elma, armut ve ayva örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında ana-lizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’ nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Toplam 63 adet yumuşak çekirdekli meyve örneğinde yapılan çalışma sonucunda, 43 numunede en az bir pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Kalıntı rastlanan numuneler toplam numunenin % 68’ini temsil etmekte-dir. Araştırma bulgularına göre, bir elma numunesinde kullanımı tamamen yasak olan Thiabendazol (TGK tolerans değeri 10 μg/kg)’un 15 μg/kg, diğer bir elma numunesinde ise 6 μg/kg düzeylerinde olduğu; yine iki ayva numunesinde kullanımı yasak olan Chlorpyrifos’un 8.0 ve 5.0 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca bir armut numunesinde de 147 μg/kg Amitraz’ın TGK’nın tolerans değeri olan 50 μg/kg değerinin yaklaşık 3 katı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).