Grape leaf is a product of Anatolia vineyard culture, and a part of daily diet of us. It has been assessed as different flavor in other countries. It is one of the food components and it has been recently rediscovered as particularly dietary fiber. It is harvested some varieties from spring to midsummer, and it has been marketed for fresh and/or pickled con-sumption. In this study, the effects of repeated GA applications on Müşküle table grape variety grafted onto Kober 5 BB rootstock for suitable fresh or pickled consumption of leaves were investigated. Raw cellulose content of its leaves, and leaf size were determined. While GA applications affected raw cellulose content of the leaf significantly, they did not affect leaf weight, leaf area, leaf volume and leaf water content.
Asma yaprağı, Anadolu bağcılık kültürünün bir ürünü olarak günlük diyetimizde yer aldığı gibi diğer ülkelerde de farklı bir lezzet olarak değerlendirilmekte olup içerdiği besin bileşenleri ve özellikle diyet lifi nedeniyle son günlerde yeniden keşfedilmektedir. Bazı üzüm çeşitlerinden ilkbahardan yaz ortalarına kadar yaprak hasadı yapılarak taze ve salamura halinde tüketime sunulmaktadır. Bu çalışmada Kober 5 BB anacı üzerine aşılı Müşküle sofralık üzüm çeşidine yapılan tekrarlamalı GA uygulamalarının taze veya salamuralık tüketime uygun yaprak boyutları ile yaprak ham selüloz içeriği-ne etkileri incelenmiştir. GA uygulamalarının yaprağın ham selüloz içeriği üzerine etkisi önemli olurken, yaprak ağırlığı, yaprak alanı, yaprak hacmi ve yaprak su içeriği üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).