Potato wart disease (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.) has been one of the most important disease which restricts the potato production, since the beginning of the 1900’s when it was first determined. The control practices have had great limitations, according to the fact that disease is an soil borne; therefore, infected fields were quarantined in Europe. In this study, practices and their results for the control of the disease were summarised. High level of achieve-ments could not be obtained in chemical control of the disease. However, the resistant potato cultivars have been determined. At present, the majority of the practices, as a effective control measurements for the disease are quarantine applications in all over the world. There is a need for detailed biological and chemical control studies on the disease.
Patates siğil hastalığı (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.) Avrupa’da ilk kez tespit edildiği 1900’lü yılların başından itibaren patates üretimini sınırlayan en önemli hastalıklarından biri olmuştur. Hastalığın toprak kökenli olması nedeniyle, mücadelesinde büyük engellerle karşılaşılmıştır. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde bulaşık tarlalar karantinaya alınmıştır. Bu çalışmada ilk görüldüğü tarihlerden itibaren hastalığın mücadelesine yönelik yapılmış çalışmalar ve sonuçları özetlenmiştir. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda hastalığın kimyasal mücadelesi konusunda yüksek oranda başarılı sonuçlar elde edilememiştir. Ancak, bunun yanı sıra hastalığa karşı dayanıklı çeşitler belirlenmiştir. Günümüzde dünyada daha çok hastalığın yayılmasının engellenmesi amacıyla karantina tedbirleri etkin olarak kullanılmaktadır. Bu hastalığın kimyasal ve biyolojik mücadelesine yönelik detaylı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).